Menu
 

Baidens: Putins nedrīkst palikt pie varas

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

ASV prezidents Džo Baidens sestdien paziņojis, ka iebrukums Ukrainā ir Maskavas stratēģiskā kļūda un ka Krievijas diktators Vladimirs Putins vairs nedrīkst palikt pie varas.

"Dieva vārdā, šis cilvēks nedrīkst palikt pie varas," uzsvēra ASV līderis, gan nenosaucot Putinu vārdā.

Drīz pēc tam Baltā nama pārstāvis paskaidroja, ka Baidena teiktais nenozīmējot tiešu aicinājumu gāzt Putinu, bet gan neļaut viņam īstenot ietekmi pār kaimiņvalstīm.

"Prezidents gribēja pateikt, ka Putinam nedrīkst ļaut īstenot varu pār saviem kaimiņiem reģionā. Viņš nerunāja par Putina varu Krievijā vai režīma maiņu," sacīja Baltā nama amatpersona.

Runā, ar kuru Baidens uzstājās Varšavā, viņš ukraiņu pretestību krievu iebrukumam pielīdzināja antikomunistiskās pretestības kustības cīņai par brīvību, atzīstot, ka pasaulei jāgatavojas ilgai kaujai, kas to sagaida.

Runa ir par "dižo cīņu par brīvību, cīņu starp demokrātiju un autokrātiju, starp brīvību un apspiešanu, starp noteikumos balstītu kārtību un tādu, ko nosaka brutāls spēks," sacīja ASV prezidents.

Viņš arī teica, ka sankciju dēl rublis ir sagrauts, bet Krievijas iekšzemes kopprodukts samazināsies par pusi.

Vēršoties pie ukraiņiem, Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka pasaule ir kopā ar viņiem.

Tajā pašā laikā, vēršoties pie krieviem, ASV prezidents izteicās, ka tie nesot ienaidnieki, un aicināja Krievijas pilsoņus pret Maskavu vērstajās ekonomiskajās sankcijās vainot Putinu.

Baidens arī brīdināja Maskavu nemēģināt "ne par collu" ieiet kādas NATO dalībvalsts teritorijā, uzsverot, ka kolektīvā alianses dalībvalstu aizsardzība ir "svēts pienākums".

Savas runas ievadā Baidens, atbalsojot kādreizējo pāvestu Jāni Pāvilu II, vērsās pie ukraiņiem ar aicinājumu nebīties.

Runas noslēgumā ASV prezidents pauda pārliecību, ka mūs gaida gaiša nākotne, kas būs "sakņota demokrātijā, principos, cerībā un gaismā".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.