Menu
 

"Latvijas valsts meži" sākuši atvašu pļaušanas darbus ceļmalās un ceļu sāngrāvjos

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas valsts meži Foto - Latvijas valsts meži

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) sākuši atvašu pļaušanas darbus ceļmalās un ceļu sāngrāvjos, lai uzlabotu ceļu stāvokli un to kalpošanas laiku, liecina LVM publiskotā informācija.

Pļaušanas darbi tiks veikti kopumā 19 388 kilometru garumā un ilgs līdz novembra vidum.

"Izaugušie krūmi un koku atvases ceļmalās apgrūtina ūdens atvadi, to saknes sāk bojāt ceļa konstrukciju, bet zari pārklāj ceļu un kavē tā žūšanu, pakāpeniski bojājot ceļu un samazinot tā kalpošanas laiku," skaidro LVM meža infrastruktūras plānošanas vadītājs Jānis Buņķis.

Tāpat viņš norāda, ka pļaušanas rezultātā ceļu sāngrāvji neaizaug ar koku atvasēm vai krūmiem un ceļš ir labāk pārskatāms līkumos un krustojumos, līdz ar to arī drošāks satiksmei. Vienlaikus tiek uzlabots ceļu žūšanas process.

Atvases un zāli pļauj ar piekabinātām vai uzkarinātām pļaujmašīnām, ar kurām visbiežāk aprīkoti lauksaimniecības traktori. Kā arī tā tiek pļauta trīs dažāda platuma joslās: līdz diviem metriem, no diviem līdz četriem metriem un no četriem līdz sešiem metriem.

Ceļa nomales ik gadu tiek pļautas līdz divus metrus platā joslā. Pārējos pļaušanas platumus piemēro atbilstoši atvašu garumam un ceļa kategorijai ik pa diviem līdz trim gadiem.

"Par atvašu un zāles pļaušanu LVM slēdz līgumus uz trim sezonām, lai sadarbības partneri varētu rēķināties ar stabilu darba apjomu ilgākā periodā. Līgumos paredzēts vienības cenas pārrēķināšanas mehānisms atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes noteiktajām patēriņu cenas indeksa izmaiņām un dīzeļdegvielas cenai. Vienības cenas tiek pārrēķinātas pirms sezonas, un šogad tās būtiski pieaugušas," norāda Buņķis.

Ikdienas meža autoceļu uzturēšanas darbos ietilpst apmēram 30 dažādu darbu. Katram no tiem ir izstrādātas kvalitātes prasības, kuras tiek pārbaudītas.

No pavasara līdz rudenim LVM veic klātnes kopšanu - planēšanu, profilēšanu, pielīdzināšanu -, savukārt ziemā tiek organizēta ceļa klātnes attīrīšana no sniega, rievošana, kaisīšana. Operatīvos darbus, piemēram, ceļa seguma iesēdumu un bedru remontu LVM veic visa gada garumā.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.