Menu
 

Pētījums Mārupes novadā: Mājražotāji un amatnieki labprāt sadarbotos ar citām iesaistītajām pusēm, bet trūkst pašiniciatīvas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.marupe.lv Foto - www.marupe.lv

Mājražotāju un amatnieku veiksmīga integrācija sociāli atbildīgā tūrismā sniegtu pozitīvu pienesumu gan pašiem meistariem, gan tūrisma nozarei kopumā. Bet kas jādara, lai šos meistarus veiksmīgi iekļautu nozarē? Lai izvērtētu, kāda ir esošā situācija ar darbībās iesaistīto pušu savstarpējo mijiedarbību, šīgada pavasarī biznesa augstskolas “Turība” Starptautiskā tūrisma fakultātes absolvente Patrīcija Vēvere savā diplomdarbā pētīja meistaru un amatnieku integrācijas situāciju Mārupes novada tūrismā, informē augstskolas pārstāvji.

Mārupes novadā aktīvi darbojas ap 50 mājražotāju un amatnieku, kā arī vietējo mājražotāju un amatnieku biedrība “Radīts Mārupē”. Pētījuma gaitā tika secināts – lai arī biedrība novadā darbojas jau gandrīz sešus gadus, tai nav izveidota sadarbība ar Mārupes novada pašvaldību. Paši mājražotāji un amatnieki uzskata, ka labprāt sadarbotos ar citām iesaistītajām pusēm, taču tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu pieredze liecināja, ka meistariem trūkst pašiniciatīvas, jo tie pāris uzņēmumi, kuri sadarbojas ar vietējiem meistariem, mājražotājus un amatniekus uzrunāja paši. Vairums mājražotāju un amatnieku atzīst, ka viena no lielākajām problēmām ir atbilstošu apstākļu neesamība un vietas trūkums, lai uzņemtu pie sevis tūristu grupas, taču tikai neliela daļa meistaru ir paši uzrunājuši un sadarbojās ar vietējo atpūtas kompleksu, tādējādi iegūstot sev nepieciešamos resursus.

Kā vēsta augstskolas pārstāvji, pētījumā mājražotāji un amatnieki pauda viedokli par sniegto pašvaldības atbalstu: pašvaldība vairākas reizes gadā organizē tirdziņus, par kuriem tirgotājiem nav jāmaksā, apkopo informāciju par meistariem un amatniekiem, kā arī iesaista tos dažādās tūrisma aktivitātēs; 56% no intervētajiem mājražotājiem un amatniekiem uzskatīja, ka pašvaldības sniegtais atbalsts ir pietiekams, bet kā svarīgs nepietiekamā atbalsta iemesls tika minēta tirdzniecības iespējas nenodrošināšana Tūrisma informācijas un amatu mājā, proti, kaut arī jaunizveidotajā namiņā tiek izvietoti meistaru darinājumi apskatei, tos nav iespējams iegādāties.

Mārupes novadā ir perspektīva, taču, lai tā tiktu attīstīta, ir nepieciešama lielāka pašiniciatīva no pašiem meistariem, protams, ne vienmēr citas iesaistītās puses, piemēram, tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumi, gribēs vai varēs atbalstīt vietējos meistarus, taču šobrīd visai liela loma tajā ir pašai pašvaldībai, jo, izveidojot Tūrisma informācijas un amatu māju, ir parādījušās jaunas iespējas un veidi, kā vietējos meistarus atbalstīt, par pētījuma rezultātiem stāsta augstskolā.

Kā vienu no ierosinājumiem pētījuma autore redz, piemēram, to, ka Mārupes novada pašvaldība ar atvērta konkursa palīdzību varētu atrast sadarbības partnerus, ar kuriem noslēgt līdzdarbības līgumu par Tūrisma informācijas un amatu mājas darbības nodrošināšanu, tādējādi rodot iespēju namiņā uz vietas iegādāties vietējo mājražotāju un amatnieku darinājumus.

Savukārt Mārupes novada pašvaldības mārketinga struktūrvienībai nepieciešams savos informācijas kanālos, kā arī uzrunājot vietējos mājražotājus un amatniekus pa tiešo, informēt par Tūrisma informācijas un amatu mājas sniegtajām iespējām tur organizēt meistarklases, degustācijas un citus tamlīdzīgus pasākumus, lai mājražotāji un amatnieki, kuriem ir nepieciešama vieta, būtu informēti par šādām iespējām. Tādā gadījumā būtu arī iespējams namiņu iekļaut tūrisma aģentūras rīkotu ekskursiju programmā, norāda pētījuma autore.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.