Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 21,5 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

2022.gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 21,5 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 25,7 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+30,4 %), konditorejas izstrādājumiem (+26,0 %), miltiem un citiem graudaugiem (+70,6 %), makaronu izstrādājumiem (+39,5 %), rīsiem (+41,4 %). Dārgāks bija siers un biezpiens (+37,1 %), piena produkti (+39,2 %), piens (+40,1 %) un jogurts (+27,4 %).

Sadārdzinājās žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+17,8 %), mājputnu gaļa (+25,8 %), gaļas izstrādājumi (+20,4 %), cūkgaļa (+6,0 %) un liellopu gaļa (+28,5 %). Gada laikā cenas pieauga kafijai (+34,0 %), svaigiem dārzeņiem (+17,2 %), saldējumam (+32,6 %), sviestam (+40,7 %), cukuram (+58,3 %), svaigiem augļiem (+10,6 %), augu eļļai (+47,3 %).

Sadārdzinājās šokolāde (+18,8 %), olas (+16,8 %), konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+19,8 %), svaigas vai atdzesētas zivis (+28,6 %), ievārījums un medus (+20,8 %), mērces un garšvielu piedevas (+30,5 %), saldumi (+26,4 %), kartupeļi (+11,3 %), augļu un dārzeņu sulas (+10,0 %),  sāls un garšvielas (+30,1 %), čipsi (+42,1 %), atspirdzinošie dzērieni (+14,6 %), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+24,3 %), margarīns (+33,6 %), saldētas zivis (+23,9 %), žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+14,8 %), olīveļļa (+17,0 %), žāvētas, kūpinātas vai sālītas zivis (+20,3 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 6,6 %. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 7,7 %, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 4,8 %.

Kā vēsta CSP, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 52,4 %. Būtiskākais cenu kāpums gada laikā bija elektroenerģijai, siltumenerģijai, cietajam kurināmajam un dabasgāzei. Dārgāka bija atkritumu savākšana, sašķidrinātā gāze balonos, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kā arī mājokļa īre.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 7,7 %. Gada laikā sadārdzinājās zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, kā arī medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 23,4 %, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 40,4 %. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 44,5 %, benzīns – par 36,5 %, bet auto gāze – par 25,9 %. Dārgāka bija personisko transportlīdzekļu apkope un remonts, lietotas automašīnas, rezerves daļas un piederumi personiskajiem transportlīdzekļiem, pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem, kā arī pasažieru aviopārvadājumi.

Pēc CSP datiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 7,3 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums barībai lolojumdzīvniekiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, kultūras pakalpojumiem, kā arī kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 15,6 %. Gada laikā cenas kāpa ēdināšanas pakalpojumiem, tai skaitā sadārdzinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumi – par 14,9 %, ēdnīcu pakalpojumi – par 14,1 % un ātrās ēdināšanas pakalpojumi – par 16,5 %. Cenu pieaugums bija arī viesnīcu pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 12,8 %, ko ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi un finanšu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, apģērbiem un telekomunikāciju pakalpojumiem, informēja CSP.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.