Menu
 

"Zaļā josta" vērš uzmanību bīstamo atkritumu nelikumīgas utilizēšanas tendenču pieaugumam

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tuvojoties apkures sezonai, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Zaļā josta" vērš sabiedrības un kontrolējošo iestāžu uzmanību pēdējos gados īpaši pieaugošai tendencei nekorekti utilizēt videi kaitīgu preču atkritumus, izmantojot tos kā kurināmo tam nepiemērotās iekārtās, pavēstīja "Zaļās jostas" pārstāvji.

Pieaugot kurināmā cenai, aizvien biežāk atstrādātās smēreļļas tiek izmantotas kā kurināmais materiāls tam nepiemērotās krāsnīs. Iedzīvotāji, kas auto eļļas maina pašrocīgi, atstrādātās eļļas izmanto garāžu apsildei, savukārt juridiskas personas atstrādātās eļļas pārdod strauji plaukstošajā melnajā tirgū. Rezultātā tiek ievērojami kropļota videi kaitīgo preču apsaimniekošanas sistēmas darbība valsts mērogā, kā arī būtiski piesārņota vide, apdraudot iedzīvotāju veselību, pauž "Zaļās jostas" pārstāvji.

Atstrādātās smēreļļas ir videi kaitīgi atkritumi. Juridiskām personām radušās atstrādātās eļļas ir jāapsaimnieko likumā noteiktā kārtībā, noslēdzot līgumu par eļļu savākšanu un utilizāciju ar specializēto bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu, kam ir licence šādu darbību veikšanai. Savukārt fiziskām personām, kas auto eļļas maina paši, atstrādātās eļļas ir iespēja nodot bez maksas specializētos bīstamo atkritumu nodošanas punktos, kuru darbību nodrošina pašvaldība.

"Zaļā josta" pārstāve Laima Kubliņa norāda, ka šobrīd Rīgas domes organizētajā bīstamo un videi kaitīgo atkritumu nodošanas mobilajā akcijā iedzīvotājiem ir iespēja pilnīgi bez maksas un dabai droši utilizēt izlietotās baterijas, atstrādātās eļļas un to filtrus, luminiscentās spuldzes, laku un krāsu atkritumus, organiskos šķīdinātājus un citas ķimikālijas un piesārņoto taru, kā arī neizlietotus ārstnieciskos preparātus un printeru un kopētāju kasetes, tomēr nezināšanas vai taupības nolūkos daudzas šīs videi bīstamās lietas tiek utilizētas pretlikumīgā veidā. Lielākās problēmas apsaimniekotājiem sagādā atstrādāto eļļu nekorekta utilizācija, jo tirgū laistais eļļu apjoms ir krietni lielāks, nekā tiek reāli savākts to korektai utilizācijai.

Šobrīd Rīgā līdz 22.oktobrim norisinās bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas mobilitātes akcija, aicinot rīdziniekus septembrī un oktobrī nedēļas nogalēs bez maksas nodot pārstrādei bīstamos sadzīves atkritumus.

"Zaļā josta" aicina izmantot iespēju nodot sadzīvē radušos bīstamos atkritumus utilizācijai korekti, saudzējot dabu un savu un līdzcilvēku veselību. Lai arī bīstamo atkritumu izmantošana apkurei varētu šķist finansiāli izdevīga, jāatceras, ka iegūtais kaitējums veselībai un risks saņemt sodu par nelikumīgu bīstamo atkritumu utilizāciju un vides piesārņošanu neatsver šķietamo ietaupījumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.