Menu
 

Hakatonā Siguldā meklēs pielietojumu teritoriju un ēku jaunai izmantošanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

21.septembrī kultūras centrā “Siguldas devons” norisināsies hakatons “Radi nākotnes novadu”, kurā tiksies pilsētplānošanas eksperti, pašvaldību darbinieki un Siguldas novada uzņēmēji un iedzīvotāji, lai meklētu labākos risinājumus un funkcionālus pielietojumus tādu teritoriju attīstīšanai, kurām ir neizmantots potenciāls un nepieciešams jauns pielietojums.

Kā informē Siguldas novada pašvaldībā, hakatonā pirmajā dienas pusē norisināsies seminārs par Latvijas un pasaules pieredzi, kā izmantot novadu resursus, esošās ēkas un teritorijas. Ar savu pieredzi dalīsies gan pašvaldību eksperti, gan arhitekti un pilsētplānotāji. Dienas otrajā pusē notiks hakatona komandu formēšana un darbs komandās, lai tuvāk iepazītu un meklētu risinājumus vairākiem objektiem jaunajā Siguldas novadā.

“Daudzu gadu garumā Siguldas novads ieguvis savus stabilus vaibstus. Mūs atpazīst kā vienu no populārākajiem dabas tūrisma galamērķiem, aktīvās atpūtas cienītāju citadeli un novadu ar bagātām kultūras tradīcijām. Taču pēc novada paplašināšanās mūsu paspārnē nu nonākuši jauni, interesanti objekti, kas pavisam noteikti var iedot jaunu uzrāvienu novada attīstībā, radot ilgtspējīgu vidi iedzīvotājiem un jaunas iespējas uzņēmējiem,” norāda Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Nākotnes novadu meklējot, hakatonā tiks apskatīti pieci pašvaldības īpašumā esoši nekustamie īpašumi, plānojot to tālāku attīstību: dārzkopības ciemats Egļupe Allažu un Inčukalna pagastā, Lēdurgas vēsturiskais centrs, Turaidas pamatskola, Mālpils tehnikums un Mālpils biroja ēka.

Dārzkopības ciemats Egļupe Allažu un Inčukalna pagastā sākotnēji tika veidots mazdārziņu ierīkošanai un vasarnīcu apbūvei, bet šobrīd vasarnīcas tiek pārbūvētas par dzīvojamajām mājām, kurās dzīvot pastāvīgi visa gada garumā. Esošā infrastruktūra nav piemērota dzīvojamās apbūves veidošanai (nelielie attālumi starp būvēm atsevišķās zemes vienībās, nav centralizēta ūdensapgāde un sadzīves kanalizācija), norāda pašvaldībā.

Lēdurgas vēsturiskajā centrā atrodas valsts aizsargājamais kultūras piemineklis un vietējas nozīmes kultūrvēsturiski objekti, kas ir nodrošinājuši iespēju Lēdurgas vēsturiskās apbūves iekļaušanai Pieminekļu sarakstā kā reģiona nozīmes arhitektūras (pilsētbūvniecības) piemineklim ar nosaukumu “Lēdurgas vēsturiskā apbūve”. Tas nodrošina specifiskus apbūves noteikumus vienotas vides veidošanai, maksimāli saglabājot vēsturisko apbūvi.

Turaidas pamatskola Krimuldas pagastā atrodas ārpus pilsētu un ciemu teritorijas. Ēka ir būvēta ap 20.gadsimta 30.gadiem. 2013.gadā pamatskola tika likvidēta, un šobrīd ēka tiek izmantota tikai daļēji, atzīmē pašvaldības pārstāvji.

Mālpils tehnikuma ēka Pils ielā 14, Mālpilī, ir būvēta 20.gadsimta 60.gados, tai ir četri stāvi. Mālpils tehnikuma darbība tika pārtraukta 2017.gadā, šobrīd ēka tiek izmantota tikai daļēji. Patlaban Mālpils tehnikuma telpās ir izmitināti aptuveni 40 Ukrainas kara bēgļi.

Mālpils biroja ēka Nākotnes ielā 1, Mālpilī, ir būvēta 20.gadsimta 80.gados, tai ir trīs stāvi. Ēka tiek izmantota gan privātu biroju, gan pašvaldības vajadzībām.

Dienas noslēgumā tiks prezentētas hakatona komandu idejas, diskutēts par risinājumiem un būtiskākajiem izaicinājumiem. Labākās idejas vai radīto ideju kombinācijas tiks virzītas tālākai attīšanai jau Siguldas novada pašvaldības ietvaros, izstrādājot stratēģiskos dokumentus, vēsta pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.