Menu
 

Aptauja: 42% iedzīvotāju ar ienākumiem zem 1000 eiro tuvākajos mēnešos neplāno ceļot

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Nepilna puse jeb 42% Latvijas iedzīvotāju, kuru ikmēneša ienākumi ir zem 1000 eiro, atzīst, ka šoziem neceļos, liecina aviokompānijas "SmartLynx Airlines" pasūtītās aptaujas dati.

Kā pauda aviokompānijas "SmartLynx Airlines" komunikācijas vadītāja Arnita Beinaroviča, energoresursu krīze un aizvien pieaugošā inflācija manāmi ietekmē iedzīvotāju pirktspēju un iespējas doties atpūtā uz tālākiem galamērķiem.

Vērtējot savas finansiālās iespējas tuvākajos mēnešos, katrs piektais aptaujātais ceļotājs, kura ienākumi ir līdz 1500 eiro mēnesī, aptaujā ir atzīmējis, ka šoziem ceļos retāk. Tomēr 15% respondentu, neskatoties uz cenu pieaugumu un kopējo dzīves sadārdzinājumu, plāno turpināt ceļot kā līdz šim.

Turklāt 35% aptaujāto iedzīvotāju, kuru ikmēneša ienākumi pārsniedz 1500 eiro, norādīja, ka šoziem savus ceļošanas paradums nemainīs. Lai varētu atļauties turpināt ceļot kā līdz šim, 7% aptaujāto ceļotāju ir gatavi samazināt savus ikdienas tēriņus un 4% - ierobežot tēriņus ceļojuma laikā. Savukārt 6% apsver iespēju doties uz lētāku ceļojuma galamērķi.

Divas trešdaļas jeb 66% aptaujāto iedzīvotāju, plānojot atpūtu uz tālākiem galamērķiem, kā svarīgāko izvēles kritēriju norāda lidojuma biļetes cenu. Vienlaikus, iedzīvotājiem izvēloties aviobiļetes, 45% gadījumu tiek ņemts vērā lidojuma laiks. Lidojuma ilgums savukārt ir svarīgs kritērijs 17% aptaujāto.

Turklāt sievietes biežāk nekā vīrieši laika un datuma izvēli uzsver kā būtiskāko kritēriju lidojumu izvēlē - to norādījuši 50% sieviešu un 40% vīriešu. Aptuveni piektā daļa jeb 21% aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka viņiem svarīgi ir arī biļetes cenā iekļautie papildu pakalpojumi, piemēram, sēdvietas izvēle un bagāžas nosacījumi. Tāpat katrs trešais pētījuma dalībnieks pirms biļetes iegādes novērtē aviosabiedrības reputāciju un servisa kvalitāti. Punktualitāti kā svarīgu kritēriju atzīmēja 7% aptaujāto ceļotāju, bet aviosabiedrības rūpes par vidi - 2% respondentu.

"SmartLynx Airlines" vadītājs Žīgimants Surints, komentējot aptaujas rezultātus, pieļāva, ka tuvāko mēnešu laikā var sagaidīt aviopasažieru skaita samazināšanos. Tomēr, viņaprāt, šo efektu mazina tas, ka cilvēkiem pēc diviem pavadītiem gadiem mājās ir liela vēlme atkal ceļot, tādēļ daļa ceļotāju, iespējams, izvēlēsies galamērķus, kuros lidojuma biļetes un nakšņošanas izdevumi būs ievērojami izdevīgāki. Lidsabiedrības, neskatoties uz nozares izaicinājumiem, būs spiestas meklēt risinājumus, lai noturētu konkurētspējīgas biļešu cenas un saglabātu pasažieru lojalitāti, atzīmēja aviokompānijas vadītājs.

Dati tika iegūti ar aptauju platformas "Norstat Latvija" veikto pētījumu, kas norisinājās šī gada septembrī pēc "SmartLynx Airlines" pasūtījuma. Aptaujā piedalījās 1010 dalībnieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.