Menu
 

"Conexus" pabeidzis gāzesvada atzara pārbūvi uz gāzes regulēšanas staciju "Baldone"

  • Autors:  LETA
Foto - "Conexus" Foto - "Conexus"

Eiropas kopējās nozīmes projekta "Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma uzlabošana" (ELLI) ietvaros pabeigta gāzesvada atzara pārbūve uz gāzes regulēšanas staciju "Baldone", informēja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka projekts ELLI paredz līdz 2023.gada beigām veikt vairākas aktivitātes gan Latvijā, gan Lietuvā, kā rezultātā gāzes starpsavienojuma jauda starp Latviju un Lietuvu abos virzienos divkāršosies.

Plānots, ka gāzes pārvades jauda par trešdaļu tiks palielināta no šā gada novembra, projekta realizētājiem par to vienojoties šogad vasarā, kad tika nolemts paātrināt projekta īstenošanu.

"Conexus" Tehniskās attīstības daļas vadītājs Aleksejs Batrakovs norāda, ka tuvākajās nedēļās objekts tiks nodots ekspluatācijā. Projekta virsmērķis ir starpsavienojuma jaudas palielināšana, kas ļaus stiprināt visa reģiona enerģētisko drošību. Tāpat "Conexus" varēs nodrošināt lielāku elastību tirgus dalībniekiem un apmierināt augošo pieprasījumu.

Projekts paredz, ka tā īstenošanā Latvijas virzienā starpsavienojuma jaudu palielināsies līdz 130,5 gigavatstundām (GWh) dienā, bet Lietuvas virzienā - līdz 119,5 GWh.

Kopējās "Conexus" un Lietuvas sistēmas operatora "Amber Grid" investīcijas šajā projektā ir 9,7 miljonus eiro, savukārt Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzfinansējums noteikts 50% apmērā.

Jau vēstīts, ka "Conexus" apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 27,677 miljoni eiro, kas ir par 6,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 33,7% - līdz 5,397 miljoniem eiro.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.