Menu
 

Piemēro nosacītu cietumsodu par it kā VID amatpersonai paredzēta kukuļa piesavināšanos

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Rīgas pilsētas tiesa novembrī kādai personai piemērojusi nosacītu cietumsodu par it kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai paredzēta kukuļa piesavināšanos, liecina publiski pieejamais spriedums.

Tiesa apstiprināja starp prokuroru un apsūdzēto noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Tiesa piemēroja brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, tomēr sods noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem.

Apsūdzētā persona izdarīja kukuļa lielā apmērā, ko persona saņēmusi nodošanai valsts amatpersonai, piesavināšanās mēģinājumu, kā arī uzkūdīja dot kukuli ar starpnieku valsts amatpersonai.

Ievērojot to, ka apsūdzētās personas rīcībā bija nonākusi informācija, ka VID attiecībā pret kādu uzņēmumu tiek veikts nodokļu audits, kura gaitā papildus aprēķināts pievienotās vērtības nodoklis 1 665 988 eiro apmērā, apsūdzētajam radās nodoms šīs ziņas izmantot personiska mantiska labuma gūšanai.

Ar mērķi uzkūdīt uzņēmuma pārstāvi dot kukuli lielā apmērā VID amatpersonai,

tādā veidā radot iespēju šo kukuli piesavināties, 2019.gada aprīlī apsūdzētais sazinājās ar uzņēmuma prokūristu.

Satiekoties norunātajā vietā pie kāda nakts kluba apsūdzētais informēja par viņam zināmo saistībā ar VID notiekošo uzņēmuma nodokļu auditu un aprēķināto nodokļa apmēru.

Apzinoties, ka kukuli nevienai VID amatpersonai nenodos un viņam nav iespēju ietekmēt lēmumu par audita rezultātiem, apsūdzētais apzināti maldināja uzņēmuma pārstāvi, norādot, ka auditā aprēķinātais nodoklis var tikt ievērojami samazināts, ja vien uzņēmuma pārstāvis piekritīs samaksāt 100 000 eiro.

Apsūdzētais mēģināja radīt iespaidu, ka kukulis ar viņa starpniecību tiks nodots Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai, kura var ietekmēt lēmumu par uzņēmuma audita rezultātiem.

Tā kā uzņēmuma pārstāvis šo priekšlikumu noraidīja, abi izšķīrās. Vēlāk, kad apsūdzētais uzzināja, ka uzņēmuma pārstāvis tomēr ir izrādījis interesi par viņa piedāvājumu, abi atkal satikušies.

Apsūdzētais papildus paskaidroja, ka 100 000 eiro pa daļām būs nepieciešams pārskaitīt uz Lietuvā reģistrēta uzņēmuma kontu un pusi no šīs summas būs jāsamaksā vēl pirms labvēlīgā lēmuma pieņemšanas.

Ar mērķi panākt galīgo vienošanos abi satikušies vēlreiz. Apsūdzētais norādījis, ka uzņēmuma pārstāvim nākamajā dienā jānodod viņam 20 000 eiro, kā arī 20 000 eiro jāpārskaita uz Lietuvā reģistrēta uzņēmuma kontu.

Satiekoties vēlreiz pie kādas automazgātuves uzņēmuma pārstāvis 20 000 eiro ievietoja somā, kas bija piestiprināta elektriskajam skrejritenim, ar kuru apsūdzētais bija atbraucis.

Kad apsūdzētais ar skrejriteni aizbrauca, viņu uz ielas aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki.

Vienlaikus ar šīm darbībām apsūdzētais uzkūdīja uzņēmuma pārstāvi dot ar viņu pašu kā starpnieku kukuli 100 000 eiro apmērā Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu attiecībā uz uzņēmumu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.