Menu
 

Tiesa Viļņā atļauj nojaukt nepabeigto Maskavas namu

  • Autors:  LETA/BNS

Viļņas pilsētas apgabaltiesa atļāvusi Valsts teritorijas plānošanas un būvniecības inspekcijai nojaukt tā dēvēto Maskavas namu, kura būvniecība Lietuvas galvaspilsētā nav pabeigta.

Tiesa arī noteikusi ēkas īpašniekam, kas ir juridiska persona, 300 eiro dienā sodu par sprieduma nepildīšanu.

Inspekcija pirmdien informēja, ka drīzumā tiks izsludināts publisks iepirkums, lai izraudzītos demontāžas darbu veicēju.

"Maskavas nama demontāžu plānots pabeigt līdz 2023.gada beigām," paziņoja būvinspekcija.

Lietuvas likumi neparedz nelikumīgi uzbūvētu ēku atsavināšanu, tādēļ nojaukšana ir vienīgā likumīgā iespēja atrisināt situāciju, piebilsts paziņojumā.

Iecere veidot Viļņā Maskavas kultūras un biznesa centru radās 2004.gadā, kad Lietuvā viesojās toreizējais Krievijas galvaspilsētas mērs Jurijs Lužkovs. Agrākais Viļņas mērs Artūrs Zuoks šo ideju visnotaļ atbalstīja, savukārt pašreizējais mērs Remiģijs Šimašus 2018.gadā Maskavas namu nodēvēja par "Kremļa propagandas rīku un apdraudējumu Lietuvas nacionālajai drošībai".

2017.gadā Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) ziņojumā par apdraudējumiem nacionālajai drošībai bija atzīts, ka Maskavas nama projekts Viļņā Krievijai ir diezgan būtisks no simboliskā un praktiskā viedokļa kā potenciāls ietekmes un publiskās diplomātijas instruments.

Būvatļauja nama celtniecībai Viļņā tika izsniegta 2008.gadā, darbi sākās 2010.gadā un 2016.gadā ēka jau bija gandrīz pabeigta, taču tiesa pēc būvinspekcijas prasības anulēja būvatļauju, norādot, ka celtne ir pārāk augsta un apbūves blīvums - pārāk liels, tomēr atlika sprieduma izpildi, dodot nodibinājumam "Maskvos kultūros ir verslo centras - Maskvos namai" iespēju saņemt jaunu būvatļauju.

2018.gadā nodibinājums pašvaldībā iesniedza saskaņošanai jaunus piedāvājumus, kuros ēkai bija paredzēti vairs ne septiņi, bet seši stāvi, kā to pieļauj detālplānojums. Pieteikumā bija norādīts, ka topošā ēka būs kultūras un biznesa sadarbības centrs, kura uzdevums būs veidot un attīstīt labas kaimiņattiecības starp Maskavu un Viļņu, un tajā paredzēts iekārtot koncertu un konferenču zāles, bet augšējos stāvos atradīsies biroju telpas.

Pērnruden Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa pielika punktu pašvaldības strīdam ar nodibinājumu, noraidot tā sūdzību par būvatļaujas neizdošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.