Menu
 

No nākamā gada mainīsies akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem un tabakas aizstājējproduktiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No 2023.gada 1.janvāra mainīsies akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem un elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem, informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Tādēļ no 1.janvāra varētu pieaugt minēto produktu mazumtirdzniecības cenas, skaidro VID pārstāvji.

Līdz ar likmju maiņu šo produktu apritē iesaistītajiem komersantiem jāveic inventarizācija un jāsamaksā akcīzes nodokļa starpības summa par krājumā esošajiem tabakas izstrādājumiem un e-šķidrumiem.

Pēc VID aprēķiniem, akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana cigarešu (20 cigarešu paciņā, cena četri eiro) cenu varētu palielināt par 0,18 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), cigāru un cigarillu (10 gabalu paciņā) cena varētu augt par 0,14 eiro, ieskaitot PVN, smēķējamās tabakas (40 gramu paciņā) cena varētu augt par 0,29 eiro, ieskaitot PVN, bet karsējamās tabakas (6,2 grami paciņā) cena varētu augt par 0,08 eiro, ieskaitot PVN.

Nākamā gada 1.janvārī inventarizācija jāveic visiem tabakas izstrādājumu apritē iesaistītajiem komersantiem, izņemot mazumtirgotājus. 

Līdz 16.janvārim Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) jāiesniedz akcīzes nodokļa starpības aprēķins un līdz 14.februārim jāsamaksā akcīzes nodokļa starpības summa par krājumā esošajiem tabakas izstrādājumiem.

Savukārt 2023.gada 1.februārī inventarizācija jāveic tabakas izstrādājumu mazumtirgotājiem. Līdz 15.februārim EDS jāiesniedz akcīzes nodokļa starpības aprēķins, kas jāiesniedz arī gadījumā, ja krājumā nav tabakas izstrādājumu, un jāsamaksā akcīzes nodokļa starpības summa par krājumā esošajiem tabakas izstrādājumiem.

Pēc VID aprēķiniem, akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana e-šķidrumam 1,3 mililitru iepakojumā varētu paaugstināt cenu par 0,06 EUR, ieskaitot PVN, e-šķidrumam divu mililitru iepakojumā - par 0,1 eiro, ieskaitot PVN, bet e-šķidrumam 10 mililitru iepakojumā - par 0,48 eiro, ieskaitot PVN.

Nikotīna spilventiņiem 16,8 gramu iepakojumā cena varētu augt par 0,41 eiro, ieskaitot PVN, bet nikotīna spilventiņiem 18 gramu iepakojumā - par 0,44 eiro, ieskaitot PVN.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.