Menu
 

Mācību procesam ir jābūt bez stresa

  • Autors:  Olga Kozirjalina, Eiropas Tālmācības vidusskolas audzēkņa mamma
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Nav noslēpums, ka profesionālais sports paņem daudz laika un rada lielu slodzi, īpaši jaunajiem sportistiem. Vienlaikus nepieciešams iegūt arī izglītību, jo sportā var notikt arī neparedzamas lietas, kas liek mainīt viedokli un pārtraukt karjeru. Svarīgi, lai arī treneri motivētu jauniešus neatstāt novārtā mācības un motivētu iegūt labākas sekmes.

Mans dēls, kuram šobrīd ir 16 gadi, ir sportā no trīs gadu vecuma. Tas nozīmē regulārus treniņus, sacensības, sporta nometnes un stingru disciplīnu. Jaunietim tā ir liela slodze, īpaši, ja vēlas vienlaikus arī labi mācīties. Līdz 9.klasei dēls mācījās klātienes skolā, taču tur nācās saskarties ar neviennozīmīgu attieksmi. Ne visi pedagogi bija gatavi nākt pretī, ņemot vērā, ka sacensību un treniņu dēļ dēls bieži kavēja stundas. Dodoties uz sacensībām, domas bija par mācībām, ko nāksies iekavēt, bet, esot skolā, viņš raizējās, vai neizlaidīs treniņus. Viss kopumā radīja pārdzīvojumus un stresu.

Savienot sportu un mācības bez satraukuma

Saprotot, ka kaut kas ir jāmaina, atklājās, ka jau kādu laiku gan es, gan dēls esam domājuši par tālmācību. Vecāko komandas biedru un viņu draugu pieredze palīdzēja uzzināt vairāk par šo mācību formu un mazināt bažas. Biju droša, ka mans dēls tiks galā. Protams, katrs bērns ir atšķirīgs un, visticamāk, līdz 9.klasei būs nepieciešama vecāku palīdzība, bet pusaudžu vecumā jaunieši ir gana patstāvīgi, lai tiktu galā ar mācību procesu.

Lai gan reizēm dēls pajautā manu palīdzību, mācību materiālu apjoms ir pietiekams un skola piedāvā daudz dažādus avotus un literatūru. Mūsu gadījumā mācību formas maiņa bija pareizā izvēle, jo šobrīd treniņu laikā dēls var koncentrēties sportam, nevis raizēties par stundu kavēšanu.

Treneri, kas motivē mācīties

Protams, nākotnes plāni un cerības ir saistīti ar sportu, taču vienlaikus apzināmies, cik svarīgi ir iegūt izglītību. Pēc vidusskolas absolvēšanas dēls plāno turpināt studijas un jau šobrīd vēlas apgūt IT kursus, lai paplašinātu zināšanas un prasmes. Bez izglītības mūsdienās ir sarežģīti, tas jāņem vērā arī jaunajiem sportistiem. Sports ir joma, kurā var notikt jebkas un pēkšņi var nākties pārtraukt karjeru, tāpēc izglītība ir ārkārtīgi svarīga.

Esmu ļoti gandarīta, ka arī treneri to apzinās un motivē jauniešus mācīties, jautā, kādas ir atzīmes, kā veicas skolā u.tml. Treneri pat brīdina, ka, gadījumā, ja komandas jaunieši neveltīs laiku mācībām un pelnīs sliktas atzīmes, var nākties izlaist kādas sacensības.

Jau pusgadu esam tālmācībā un beidzot redzu, ka mācību process var notikt arī bez stresa – gan bērnam, gan vecākiem. Manuprāt, tas ir pats būtiskākais, īpaši pusaudžu vecumā. Arī pārbaudes darbi nesagādā grūtības, bet treniņu un sacensību laikā var koncentrēties tikai uz sportu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.