Menu
 

Mālpilī aizvadīts Pasaules kausa pirmais posms novusā

  • Autors:  Sandra Leitāne, "ReTV"
Ekrānuzņēmums no www.youtube.com Ekrānuzņēmums no www.youtube.com

Aizvadītās nedēļas nogalē Mālpils Sporta centrā Pasaules kausa pirmajā posmā bija sapulcējušies vairāk nekā 200 novusa spēlētāji. Sporta zālē kopumā bija izvietoti vairāk nekā 120 galdi, kurus katrs dalībnieks pirms spēles apstrādāja ar slīdmateriālu. “Latvijā tas ir mūsu nacionālais sporta veids, ļoti aktīvi ar to nodarbojamies. Protams, lielākais vairums ir Latvijas pārstāvji, bet ir sešas valstis,” stāsta Latvijas Novusa federācijas prezidents Ainārs Pēčs.

Šoreiz šeit ir arī spēlētāji no Amerikas Savienotajām Valstīm, Lielbritānijas, Somijas, Vācijas un Igaunijas. Pirms starta uzrunātie sacensību dalībnieki neslēpj, ka šis ir būtisks notikums. “Šis skaitās viens no lielākajiem turnīriem gada laikā, kur satiekas stiprākie Latvijas spēlētāji, kā arī stiprākie spēlētāji no ārzemēm, tuvākie ir Igaunijas,” stāsta rīdzinieks Igors.

Pasaules kausa pirmajā posmā satiktajiem arī dažāda pieredze novusa spēlēšanā – dažiem kija nav sveša jau vairākus desmitus gadu, citi spēlēt sākuši nesen. “Mana sieva spēlē vairāk nekā 40 gadus, es esmu viņu vedis uz sacensībām utt., bet pats tā intensīvi nodarbojos, varētu teikt, pēdējos trīs gadus,” norāda Indrāns Ilgonis no Aizputes.

“Esmu spēlējis jau bērnībā. Tad bija pārtraukums. Tagad ir kādi pieci, seši gadi tā nopietnākā līmenī. Sporta veids ļoti interesants, piemērots manai būtībai – vajadzīga precizitāte, psiholoģiskā noturība,” skaidro Atvars Gūža no Liepājas.

Rīdzinieks Alvis Balodis: “Raksturs ir būtisks, nevar tā pavirši pieiet lietām. Ja pieiet pavirši, tad nekas nesanāk.”

Par sasniegumiem starptautiskās sacensībās Latvijas Novusa federācijā komentē – vīriešu konkurencē latvieši ir pārāki un pirmajā trijniekā citu valstu pārstāvji ielaužas retāk. Pēčs: “Pat vecuma cenzūras tur nav – ir bijuši jaunieši. 18 gados paņem pirmo vietu. Arī pāri pa 70 kungam, un viņš arī ir pirmajā trijniekā. Dāmām ir nedaudz citādi, jo dāmu mums Latvijā, salīdzinot ar kungiem, novusā maz. Labas, bet igaunietes ir nedaudz labākas, Pasaules kausu kopvērtējumos un kausos uzvar igauņu sportistes.”

Šogad kopumā plānoti deviņi Pasaules kausa posmi – vēl viens Latvijā, divi Igaunijā, kā arī ASV, Somijā, Polijā, Vācijā un Lielbritānijā.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.