Logo
Drukāt šo lapu

Sarkanais kāposts, kurkuma un citi dabas materiāli Lieldienu olu krāsošanai Apriņķis.lv

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Neatņemama Lieldienu svinību sastāvdaļa un jautrākā aktivitāte visai ģimenei ir olu krāsošana. Lai gan mūsdienās ir pieejami dažādas sintētiskās krāsvielas, taču var likt talkā sentēvu metodes, un nokrāsot olas ar dabiskiem materiāliem.

Mūžīgais jautājums: kādas olas labāk krāsot – brūnās vai baltās? Eksperti atbild, ka krāsojot atšķirības starp baltajam un brūnajam olām nav īpaši manāmas, tāpēc var izvēlēties arī bēšas vai brūnas olas. Jāatzīmē arī, ka brūnajām olām čaumala var būt gludāka, līdz ar to krāsa var vieglāk iesūkties.
Olu krāsošana ar dabas materiāliem ir aizraujoša – viss, kas nepieciešams, ir dažas plaši pieejamas sastāvdaļas, dedzība un laiks. Vispirms jāizvēlas tīkamāko toni un jāatrod, kurš produkts to var nodrošināt. Pēc tam vajadzēs savākt nepieciešamos materiālus un tad var ķerties pie darba!

Lai Lieldienu olu krāsošana noritētu pēc iespējas gludāk un patīkamāk, bet olas sanāktu košas Latvijas Apvienotās putnkopības asociācijas (LAPNA) projekta “Olas ir spēks!” eksperti sagatavojuši padomus un trikus.

Kādas krāsas var iegūt no dabiskiem produktiem

Lai nokrāsotu olas brīnišķīgi sārtā vai rozīgā tonī, noderēs svaigi spiesta biešu sula. 
Oranžai un brūni-dzeltenīgai krāsai – klasiskās dzelteno vai sarkano sīpolu mizas. Brīnišķīgi dzeltenu un oranžīgu toni Lieldienu olām piešķirs pelde kurkumas šķīdumā.

Lai to pagatavotu, apmēram 60 gramus jeb divas paciņas kurkumas pulvera iemaisa puslitrā ūdens. Pievieno ēdamkaroti etiķa un visu pusstundu vāra uz lēnas uguns katlā, kas nosegts ar vāku. Ja vārīšanās laikā šķidruma līmenis pazeminās par vairāk nekā centimetru, papildus pievieno karsto ūdeni. Kad virums gatavs, to atdzesē un ielej burciņā. Noglabā līdz brīdim, kad būs jāķeras pie olu krāsošanas. Glabāt drīkst līdz pat septiņām dienām.

Lai iegūtu zilganu vai violetu toni, sakapā pusgalviņu sarkanā kāposta, liek katlā un pārlej ar apmēram puslitru ūdens. Pievieno ēdamkaroti etiķa un liek vārīties uz lēnas uguns apmēram pusstundu, uzmanot, lai kāposti visu laiku būtu zem ūdens. Ja šķidrums pārāk daudz izgarojis, pievieno vēl karsto ūdeni. Atdzesē un nokāš. Lej sagatavoto krāsošanas šķīdumu tīrā burciņā un noglabā līdz brīdim, kad būs jākrāso olas. Šķīdumu vēsumā var glabāt līdz četrām dienām. 

Šokolādes brūnas olas iegūsi, ja krāsosi tās sarkano sīpolu mizās. Divas saujas mizu pārlej katlā ar puslitru ūdens, pievieno ēdamkaroti etiķa un visu vāra uz lēnas uguns apmēram pusstundu – katlam jābūt nosegtam ar vāku. Ja šķidrums pārāk iztvaiko, to papildina, pielejot karstu ūdeni. Gatavo šķīdumu nokāš, lej tīrā burciņā un glabā līdz olu krāsošanai. Krāsa saglabāsies līdz pat četrām dienām

Vislabāk krāsot jau vārītas olas, tā varēsiet būt droši, ka krāsojot neviena ola nesaplīsīs.  Daži eksperti iesaka vārītās olas pirms mērkšanas krāsvielā, vismaz 15 minūtes izpeldināt ledus ūdenī – tas veicinās krāsas pieķeršanos čaumalai un pēc tam olas būs vieglāk nolobīt.

Olu krāsošanas tehnika

Sagatavotās olu krāsu burciņas liek uz darba virsmas, tuvumā sagatavo papīra dvieļus vai dzesēšanas režģi, ko parasti izmanto cepumu vai kūku atpūtināšanai pēc krāsns.

Olas ar karoti ievieto sagatavotajos krāsu šķīdumos. Papildu krāšņumam, olām var pietīt dažādus sīkus ziediņus, lapiņas vai putraimus, katru olu liekot marles drāniņā, kurā iestiprina izvēlētās dekorācijas.

Olas tur krāsvielā, līdz iegūts vēlamais tonis – no 30 minūtēm līdz pat diennaktij. Ja paredzēts krāsot ilgāk par 2 stundām, traukus ar krāsvielām (un olām tajā) vēlams ievietot ledusskapī.

Kad panākts vēlamais tonis, olas izņem no krāsas šķīduma, nosusina ar salveti vai drāniņu un novieto uz dzesēšanas statīva, ļaujot pilnībā nožūt.

Ieteicamie krāsošanas laiki ir šādi: biešu sulai un kurkumai: pusotra stunda, sīpolu mizām un sarkaniem kāpostiem – divas stundas. Kāpostos labāk paturēt olas visu nakti.  Mūsu eksperimentā no sarkanā kāposta sanāca tāda tumši pelēka krāsa. Savukārt, ja izmantojat krāsošanai mellenes, tad jārēķinās ar 15-30 minūtēm violeti zilam tonim, bet izteiksmīgi zilai krāsai būs nepieciešama visa nakts.

Starp citu, pirmajās Lieldienās, 9. aprīlī, Rīgā, Lucavsalā no plkst. 11.00 līdz 15.00 notiks Lieldienu lustes, kurās būs gan olu krāsošanas meistarklases, gan arī kustības “Olas ir spēks” organizētā aktivitāte "Olpratības ceļš". Tajā varēs gan uzzināt praktiskas un noderīgas zināšanas par šo vērtīgo proteīna avotu, gan, izpildot nelielu uzdevumu, sacensties par balvām.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024