Logo
Drukāt šo lapu

Pētījums: tikai 30% vecāku zina, cik lielu kabatas naudu ir sakrājis viņu bērns

Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Lai arī bērna finanšu pratības veidošana, tostarp arī kabatas naudas izsniegšana, lielākoties ir vecāku pārziņā, piektdaļa jeb 21% vecāku nemaz nezina, cik lielu kabatas naudu ir sakrājis viņu bērns. Savukārt 10% atklāj, ka atvase kabatas naudu nekrāj, noskaidrots bankas “Citadele” un pētījumu aģentūras “Norstat” martā veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Aptaujas dati rāda, ka 30% vecāku seko līdzi sava bērna tēriņiem un ir informēti, cik lielu kabatas naudu bērns ir sakrājis. No tiem 10% atklāj, ka šo informāciju iegūst, apskatot bērna bankas kontu, savukārt 20% – no sarunām ar bērnu. 39% aptaujāto atklāj, ka viņu bērns ir tādā vecumā, kad kabatas naudas izsniegšana nav aktuāla.

Aptaujas dati rāda, ka vīrieši divreiz biežāk nekā sievietes nezina, cik lielu kabatas naudu ir sakrājusi viņu atvase.

Bērna attiecības ar naudu vislabāk būtu sākt veidot jau no mazotnes, piemēram, kopā dodoties iepirkties vai krājot kopīgam ģimenes atpūtas braucienam. Lai arī šajā vecumposmā bērns vēl neapzināsies naudas vērtību, pamazām veidosies izpratne par to, ka naudas daudzums ir ierobežots, tāpēc, lai iegādātos kāroto lietu, var nākties atteikties no mazāksvarīgām vēlmēm.

Savukārt pirmo patstāvīgo pieredzi savu finanšu pārvaldīšanā vislabāk veido kabatas naudas izsniegšana. Vecākiem gan jāapzinās, ka arī tad, ja izsniegtā kabatas nauda ir neliela un bērns to drīkst tērēt pēc saviem ieskatiem, ir jāseko līdzi gan bērna tēriņiem, gan arī naudas krāšanas procesam, tajā pašā laikā ļaujot bērnam pašam pieņemt lēmumus. Šo procesu visērtāk pārraudzīt, ja bērnam ir pašam sava maksājumu karte.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024