Logo
Drukāt šo lapu

Aptauja: Latvijā un Igaunijā investoru skaits sarūk, Lietuvā - palielinās Apriņķis.lv

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā trešā daļa Baltijas valstu iedzīvotāju ir aktīvi investori, liecina SEB bankas veiktā aptauja. Tomēr salīdzinājumā ar pērnā gada rudeni iedzīvotāju skaits, kuri iegulda savus naudas līdzekļus dažādos finanšu instrumentos, ir palielinājies vien Lietuvā, kamēr Latvijā un Igaunijā esošo investoru skaits ir sarucis. 

Savu naudu dažādos instrumentos iegulda 36% Latvijas iedzīvotāju, kas ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā pērna gada rudenī. Samazinājies aktīvo investoru skaits arī Igaunijā - no 39% pērn līdz 37% šī gada pavasarī. Savukārt Lietuvas iedzīvotāji pēdējo sešu mēnešu laikā ir aktīvāk ieguldījuši savu naudu un ar investēšanu nodarbojas jau 42% iedzīvotāju, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā pērnā gada rudenī.

"Aptaujas dati liecina, ka vienlaikus visās Baltijas valstīs pieaudzis apņēmīgi noskaņoto iedzīvotāju skaits, kuri ir gatavi tuvākā pusgada laikā sākt ieguldīt naudu dažādos finanšu instrumentos. Proti, Latvijā tie ir 18% iedzīvotāju. Salīdzinoši pērn rudenī tuvākā pusgada laikā sākt ieguldīt plānoja 14% respondentu. Igaunijā sāks investēt gandrīz piektā daļa jeb 19% sabiedrības (12% pērnā gada rudenī). Savukārt Lietuvā apņēmīgi noskaņoto iedzīvotāju skaita pieaugums bijis nedaudz mazāks - no 6% pērn līdz 8% šī gada pavasarī. Kopumā redzam, ka Baltijas iedzīvotāji pamazām sāk atgūties no pērnā gada sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem un pamazām ir gatavi palielināt tos savus brīvos naudas līdzekļus, ko novirzīt dažādiem ieguldījumiem," komentē SEB bankas Finanšu plānošanas eksperte Elīna Kalniņa.

Latvijas iedzīvotāji labprātāk izvēlas savu naudu ieguldīt stabilos ilgtermiņa risinājumos ar mazāku riska pakāpi. Proti, lielākā daļa jeb 59% respondentu šobrīd iegulda 3.pensiju līmenī, savukārt 32% latviešu dod priekšroku dzīvības apdrošināšanai ar uzkrājumu. Līdzīgi stabilākus risinājums izvēlas arī Lietuvas iedzīvotāji, kur 50% dod priekšroku dzīvības apdrošināšanai ar uzkrājumu un 37% izvēlas veikt iemaksas 3.pensiju līmenī.

Atšķirīga situācija ir Igaunijā, kur nedaudz vairāk nekā puse jeb 51% respondentu iegulda naudu 3.pensiju līmenī, savukārt vien nedaudz mazāk jeb 48% aptaujāto dod priekšroku akciju iegādei, bet 15% - ieguldīšanai investīciju fondos.

"Joprojām nemainīgi Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji izvēlas stabilākus un mazāk riskantus finanšu instrumentus, kamēr Igaunijas iedzīvotāji ir gatavi lielākam riskam. Salīdzinājumam Latvijā gandrīz piektā daļa jeb 18% investoru iegulda akcijās, 13% - investīciju fondos, un tas ir zemākais rādītājs starp visām trim Baltijas valstīm. Tāpat 6% latviešu izvēlas iegādāties ETF, bet 3% ir ieguldījuši obligācijās," stāsta Elīna Kalniņa.

Ceturtā daļa jeb 25% Lietuvas iedzīvotāju izvēlas iegādāties akcijas un 16% iegulda investīciju fondos. Teju desmitā daļa jeb 9% lietuvieši investē ETF, bet 6% - obligācijās. Vien 7% Igaunijas iedzīvotāju izvēlas ieguldīt dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu, kas ir ļoti zems rādītājs, salīdzinot ar Latviju un Lietuvu.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2023.gada februārī veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1006 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024