Menu
 

Ropažu novada dome pēc iedzīvotāju iebildumiem aptur atkritumu dedzinātavas ieceres virzību

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saņemot iedzīvotāju iebildumus, Ropažu novada dome šodien nolēma pārtraukt lokālplānojuma izstrādi nekustamajos īpašumos "Dārzi Mežrozīte" un "Mežinieki", tādējādi faktiski apturot atkritumu dedzināšanas ieceres īstenošanu Dreiliņos.

Deputāti vairākkārt uzsvēra, ka viņiem ir jāņem vērā iedzīvotāju viedoklis. Domes sēdes laikā tika norādīts, ka pašvaldība saņēmusi vairāk nekā 1000 iesniegumu ar lūgumu nepieļaut atkritumu koģenerācijas iekārtas būvniecību. Pret šīs iekārtas būvniecību portālā "Mana balss" esot nobalsojuši nepilni 11 000 iedzīvotāju.

Lai gan uzņēmuma valdes loceklis Guntars Levics domes deputātiem skaidroja, ka SIA "Vides resursu centrs" turpinās darbu pie šī projekta, stāstot iedzīvotājiem par rūpnīcas reālo ietekmi uz vidi, un viņš cer, ka šodienas domes lēmums nenozīmē "aizvērtas durvis", atsevišķi deputāti pauda pretēju nostāju.

Piemēram, deputāte Signe Grūbe (Par) uzsvēra, ka viņas balsojums nozīmējot ne tikai "durvju aizvēršanu" bet arī "aizslēgšanu". Viņas ieskatā, vismaz tuvākajā laikā šajā vietā minēto projektu īstenot nedrīkst. Iedzīvotāji esot skaidri pauduši savu nostāju un deputātiem tā esot jārespektē.

Par lokālplānojuma izstrādes apturēšanu domes deputāti nobalsoja vienbalsīgi, "par" balsojot 14 deputātiem.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmums, SIA "Vides resursu centrs", kas Ropažu novada industriālajā teritorijā plāno īstenot atkritumu reģenerācijas rūpnīcas projektu, turpinās Ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) procesu. Tas ļaušot pārliecināties par projekta drošumu gan Ropažu novada domei, gan novada iedzīvotājiem.

"Ir izvērtēti projekta riski, novērsta jebkāda bīstamība apkaimei. Izmantojot izvēlētās tehnoloģijas kvalitātes un drošuma parametros ne tikai izpildām, bet arī būtiski pārsniedzam Eiropas Savienības un Latvijas normatīvos noteiktās ietekmes uz vidi pamatprasības. Pēc IVN procesa, uzņēmums atkārtoti vērsīsies domē par lokālplānojuma izmaiņām, un organizēsim sabiedrisko apspriešanu," uzsvēra Levics.

Uzņēmums informēja, ka Eiropas Savienībā (ES) kopumā ir vairāk nekā 500 reģenerācijas stacijas, kas atkritumu jaudu pārvērš siltumā un elektroenerģijā. Tās vienlaikus samazina poligonos noglabāto atkritumu daudzumu un stiprina ES energoneatkarību ar pašmājās pieejamu resursu, pauda uzņēmuma pārstāvji. Reģenerācijas stacijas bieži atrodoties pilsētās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.