Menu
 

Aptauja: 38 procentiem Latvijas iedzīvotāju mājās ir līdzekļi pret alerģisku reakciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

38% no uzrunātajiem Latvijas iedzīvotājiem ir atbildējuši apstiprinoši uz “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktās aptaujas jautājumu “Vai jūsu mājas aptieciņā ir līdzekļi, kas lietojami alerģiskas organisma reakcijas laikā?”. Sievietes šādai situācijai sagatavojušās par 16% vairāk nekā vīrieši.

Tieši starp gados jaunākajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem ir visvairāk (45%) to, kuri mājas aptieciņā ir sarūpējuši līdzekļus, kas lietojami alerģiskas organisma reakcijas laikā. Nedaudz mazāk (40%) tādu ir vecumā no 30 līdz 49 gadiem, bet vecuma grupā 50–74 gadi 35% apstiprinājuši, ka mājās iegādāti šādam nolūkam paredzēti līdzekļi.

Reģionu griezumā no Latgalē dzīvojošajiem respondentiem nedaudz vairāk nekā puse jeb 53% ir sagatavojusies pret alerģisku reakciju, savlaicīgi iegādājoties nepieciešamos līdzekļus. Pierīgā 41% ir nodrošinājies ar līdzekļiem pret alerģisku reakciju, Rīgā 39%, Kurzemē 36%, Vidzemē 33%, bet vismazāk Zemgalē – tikai 23%. Aptaujas dati arī liecina, ka Pierīgā dzīvojošie visbiežāk (27%) paļaujas, ka medikamentus varēs iegādāties reizēs, kad radīsies alerģiska reakcija.

“24% aptaujāto atklājuši, ka medikamentus iegādājas reizēs, kad rodas alerģiska reakcija, turklāt visvairāk iedzīvotāju ar šādu rīcību ir vecumā no 50–59 gadiem – 35%. Tomēr ieteiktu būt gataviem šādām situācijām, kad pašiem nepieciešams iespējami ātri sev palīdzēt, īpaši, ja dodaties dabā tālāk no apdzīvotām vietām sagaidīt Jāņus vai ceļojumā,” stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Virza.

“Vēlams ir izmantot otrās jeb jaunākās paaudzes antihistamīna līdzekļus, kuru aktīvās vielas ir, piemēram, cetirizīns, loratadīns, un kas ir pieejami bez receptes. Ja vien to nav ieteicis ārsts, nav nepieciešams lietot pirmās paaudzes antihistamīna līdzekļus. Atbilstoša medikamenta savlaicīga lietošana cilvēka pašsajūtu, atkarībā no situācijas, spēj atvieglot gandrīz uzreiz vai līdz vizītei pie ārsta.”

33% respondentu aptaujā apstiprinājuši, ka viņu mājas aptieciņā nav līdzekļu, kas lietojami alerģiskas organisma reakcijas gadījumā, Zemgalē šāda situācija ir gandrīz pusei no respondentiem – 45%, bet vismazāk – 19%  Latgalē dzīvojošajiem respondntiem. 5% ir grūti pateikt, vai viņu mājas aptieciņās ir atrodami kādi līdzekļi, kas palīdzētu, ja rastos kāda alerģiska organisma reakcija.

“Alerģija var būt iedzimta, kā arī dzīves laikā iegūta. Turklāt simptomi var būt viegli. Niezi un acu asarošanu var izraisīt daudzi faktori, tai skaitā reakcija uz ziedputekšņiem. Taču tas varētu būt arī kas vēl nopietnāks, piemēram, alerģija pret zālēm. Aptauja arī apliecina, ka sievietes rūpīgāk izturas pret savu veselību un noskaidrojušas, kāds iemesls ir alerģijai. Daļa aptaujas dalībnieku nav pārliecināti, vai jāuzmanās tikai no viņiem zināmā alerģijas izraisītāja, kas ir apsveicami, jo tiešām – alerģijas izraisītāji var būt vairāki, to nosaka speciālās pārbaudēs,” norāda  ģimenes ārste Veselības centru apvienībā Jekaterina Āboliņa.

“Diemžēl saskaramies ar to, ka maziem bērniem aizvien biežāk ir dažādas alerģijas, bet atsevišķas salīdzinoši drīz pāriet vai tiek sekmīgi izārstētas. Jebkuram, ja vien ir aizdomas, ka varētu būt kāda veida alerģija, noteikti iesaku konsultēties ar ģimenes ārstu un pēc vajadzības apmeklēt alergologu.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.