Menu
 

Droši dārza darbi – kā neiedzīvoties traumās? Apriņķis.lv

  • Autors:  Zane Dilāne, “Gjensidige Latvija” Veselības, ceļojumu, nelaimes gadījumu un personatlīdzību nodaļas vadītāja, dārza darbu entuziaste
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Līdz ar gaisa temperatūras paaugstināšanos, arvien vairāk iedzīvotāji steidz uzlabot un labiekārtot savas piemājas teritorijas. Lai aktīvā dārza sezona noritētu bez savainojumiem un liekām raizēm, “Gjensidige Latvija” sagatavojusi vērtīgus padomus, kas palīdzēs parūpēties par drošību un veselību darbojoties dārzā.

Siltā sezona liek sarosīties dārzu saimniekiem, kuru darbu saraksts dārzā pēc ziemas perioda mēdz būt pat ļoti garš – sākot ar koku un krūmu apgriešanu un zāles pļaušanu, dobju uzrakšanu, augu stādīšanu, beidzot ar teritorijas labiekārtošanu un citiem darbiem, bez kuriem neiztikt. Biežākās traumas, ar ko saskaras cilvēki dārzā, ir dažāda veida sastiepumi, motorizēto rīku radīti savainojumi, kā arī skrāpējumu un iegriezumu izraisītas infekcijas. Dārza darbi mēdz būt riskanti, taču, ievērojot drošības noteikumus, ir iespējams šo risku samazināt un paveikt visu iecerēto bez liekām raizēm.

Droša strādāšana ar dārza tehniku

Pats svarīgākais ir pasargāt sevi no dažāda veida savainojumiem, strādājot ar jebkuru instrumentu. Vienmēr, pirms tiek uzsākti dārza darbi, ir jāpārliecinās, ka dārza tehnika un piederumi ir tehniski labā stāvoklī. Diemžēl cilvēki mēdz piemirst vai ignorē pareizu un drošu tehnikas pielietošanu. Proti, ja dārza instruments darbināms ar elektrības pieslēgumu, jāuzmanās no vadiem, aiz kuriem iespējams paklupt.

Tāpat pirms jebkuras ierīces izmantošanas ieteicams vēlreiz apskatīt drošības instrukciju, lai vēlreiz pārliecinātos par atbilstošu rīka izmantošanu. Būtiski atcerēties, ka visus regulēšanas, tīrīšanas un remonta darbus jāveic tikai pēc motora izslēgšanas un atvienošanas no strāvas padeves, kā arī instrumentus un tehniku var izmantot tikai darbiem, kam tie ir paredzēti. Ļoti būtiski ir neatstāt bērnus bez uzraudzības telpās, kur šādas ierīces un priekšmeti ir viegli pieejami vai ierobežot piekļuvi tādām vietām.

Izvēlies piemērotu apģērbu

Lai rūpētos par savu aizsardzību un drošību strādājot dārzā, svarīgi izvēlēties piemērotu apģērbu. Tas pasargās no krītošiem koka zariem, skaidām, šķembām vai citiem svešķermeņiem, ko var radīt dārza tehnika. Veicot specifiskas darbības ieteicams izvēlēties specializētu apģērbu, kas piemērots dārza darbu veikšanai vai kāda motorizēta rīka lietošanai.

Strādājot ar dārza tehniku, ieteicams vilkt apģērbu ar garām piedurknēm un slēgtus apavus, vēlams ar cietu zoli, lai negūtu savainojumus uzkāpjot uz zariem, šķembām, stikliem vai citiem asiem priekšmetiem, kas var atrasties zālē, īpaši, ja dārza teritorijā notiek remontdarbi. Turpretim apavi ar stingru purngalu pasargās kāju pirkstus no smagiem un asiem krītošiem priekšmetiem. Lai pasargātu acis un seju, noteikti jālieto aizsargķivere un aizsargbrilles. Tikpat būtiska darba apģērba sastāvdaļa ir cimdi, kurus izmantojot var pasargāt pirkstus no skrāpējumiem un nobrāzumiem. Bet, ja ilgstoši jāstrādā ar skaļām ierīcēm, piemēram, zāles trimmeri vai motorzāģi, jālieto aizsargaustiņas, kas pasargās dzirdi no potenciālām problēmām.

Tāpat eksperti iesaka pirms došanās dārzā novilkt visa veida rotaslietas, tostarp gredzenus, ķēdītes un rokassprādzes. Dažāda veida rotaslietas var aizķerties aiz augiem vai dārza instrumentiem un radīt dažāda veida traumas. Īpaši bīstami ir gredzeni, kas ir izturīgāki nekā citi juvelierizstrādājumi un, aizķeroties aiz kāda instrumenta, var izraisīt nopietnus ievainojumus.

Saudzē muguru

Daudzi dārza darbi prasa lielāku vai mazāku piepūli, bet tiem nevajadzētu radīt sāpes, tādēļ pirmais ieteikums – nepārspīlē un ņem talkā ergonomiku. Veicot dārza darbus, nav iespējams izvairīties no stiepšanās, locīšanās un citām fiziskām aktivitātēm. Stādot, sējot un ravējot ilgstoši uzturamies vienā pozā, tādēļ var rasties sāpes muguras lejasdaļā, plecu un kakla saspringums vai sastiepumi. Vēlams darbus veikt pakāpeniski, sadalīt darāmo, strādājot ievērot atpūtas pauzes, kuru laikā atslābināt saspringtos muskuļus, izstaipīties, kā arī dažādot darāmos darbus.

Tāpat, izvēloties dārza instrumentus, piemēram, lāpstas, grābekļus un dakšas, īpaša uzmanība jāpievērš to atbilstībai dārznieka augumam. Pareizi izvēlēts rīks ļaus veikt uzkopšanas un dārza uzturēšanas darbus ergonomiski pareizi un ar taisnu muguru, tā pasargājot no nelāgām traumām.

Viens no biežākajiem muguras sāpju iemesliem ir dažādu smagumu celšana, kas dārza darbos ir ļoti aktuāla. Ceļot smagumus var gūt dažādus sastiepumus un citus savainojumus, tāpēc nepārvērtē savas spējas – ja priekšmeta svars ir liels, pasauc kādu palīgā vai, ja iespējams, sadali kravu mazākās vienībās. Vislabākais veids, kā pārvietot smagus priekšmetus, būtu stumt vai vilkt, nevis nest, tādēļ, cik vien iespējams, izmantojiet ķerru vai citus pārvietošanas līdzekļus.

Saudzīgs paņēmiens ir pietupiens un celšana ar taisnu muguru, sasprindzinot kāju muskuļus. Mugurai būs vieglāk, ja nelielus smagumus nesīsi nevis uz priekšu izstieptās rokās, bet gan piespiestus pie sevis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.