Menu
 

Eksperti brīdina par putnu gripas visu laiku lielāko uzliesmojumu un strauji mainīgo vīrusu

  • Autors:  LETA/AFP

Vīruss, kas putniem visā pasaulē izraisa saslimšanu ar putnu gripu rekordplašā apmērā, strauji mainās un eksperti aicina vakcinēt mājputnus.

Lai gan riski cilvēkiem joprojām ir zemi, ziņu aģentūras AFP aptaujātie eksperti norādīja, ka bažas rada pieaugošais zīdītāju saslimšanas ar putnu gripu gadījumu skaits.

Kopš pirmās konstatēšanas 1996.gadā putnu gripa H5N1 iepriekš tika konstatēta galvenokārt sezonālos uzliesmojumos.

Tomēr 2021.gada vidū "kaut kas notika" un vīrusu grupa kļuva infekciozāka, teica Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dzīvnieku gripas pētniecības centra vadītājs Ričards Vebijs, uzsverot, ka pašlaik vērojams visu laiku lielākais putnu gripas uzliesmojums pasaulē.

Pēdējo divu gadu laikā putnu gripas uzliesmojumi turpinājušies cauru gadu, izplatoties jaunās teritorijās, izraisot savvaļas putnu masu bojāeju un desmitiem miljonu mājputnu nokaušanu.

Pētnieki noskaidrojuši pašlaik aktīvais vīrusa paveids izraisa smagāku saslimšanu un inficē vairāk putnu.

Vebijs uzsvēra, ka riski cilvēkiem no vīrusa joprojām ir zemi, tomēr vīruss mainās un "tas var iegūt ģenētiskās iezīmes, kas ļautu tam vairāk kļūt par cilvēku vīrusu".

Līdz šim retos gadījumos, kad cilvēki ir inficējušies ar putnu gripu, tas noticis ciešā kontaktā ar inficētiem putniem.

Kā pauda PVO pārstāvis, pašlaik zinātniekiem vislielākās bažas rada zīdītāju inficēšanās un tas, ka vīruss varētu pārvietoties arī starp zīdītājiem, lai gan sākotnēji saslimšana tika saistīta ar inficēta putna apēšanu.

Piemēram, Čīle pagājušajā nedēļā paziņoja, ka kopš gada sākuma ziemeļu piekrastē ar putnu gripu miruši gandrīz 9000 jūras lauvu, pingvīnu, ūdru, cūkdelfīnu un delfīnu.

Lielbritānijas Dzīvnieku un augu veselības aģentūras virusoloģijas nodaļas vadītājs Īens Brauns uzsvēra, ka pagaidām nav skaidru pierādījumu, ka vīruss ilgtspējīgi izplatās starp zīdītājiem, vienlaikus tas "arvien iedarbīgāks kļūst putnu" populācijā, bet "cilvēkiem joprojām nav pielāgojies".

Brauns paskaidroja, ka putnu vīrusu un cilvēku vīrusu receptori ir atšķirīgi, un, lai vīruss pielāgotos cilvēkiem, ir nepieciešamas "divas vai trīs nelielas izmaiņas vienā vīrusu olbaltumvielā".

Ķīna, Ēģipte, Vjetnama un dažas citas valstis jau ir uzsākušas mājputnu vakcinācijas kampaņu.

Aprīlī ASV sāka testēt vairākus vakcīnu kandidātus iespējamai izmantošanai putniem, bet Francija paudusi cerību mājputnu vakcināciju sākt šoruden.

Kā vēstīts, saslimšana ar putnu gripu konstatēta putniem vairākās vietās Latvijā, kā arī pirmo reizi Latvijā slimība konstatēta mirušai lapsai Daugavpilī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.