Menu
 

Jāzeps Baško: Kad bijusī "konservatīvā" izglītības ministre tagad vicina varavīksnes karogu Apriņķis.lv

  • Autors:  Jāzeps Baško, juniors
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kā tā varēja būt, ka no “Jaunās konservatīvās partijas” (vēlāk “Konservatīvie”) par izglītības un zinātnes (!) ministru bija cilvēks, kas tagad savā socmediju kontā vicina varavīksnes karogu?*

Jā, mūsu vidū ir cilvēki, kas nespēj civilizēti runāt ar un par viendzimuma partnerattiecību piekopējiem, bet tas nenozīmē, ka jebkāda opozīcija varavīksnes ideoloģijai ir grūtgalvība vai homofobija. Grūtgalvība ir tieši skraidīšana pakaļ modīgākajai lietai, nemēģinot saprast nedz tās izcelsmi un cēloņus, nedz būtību un konsekvences.

Kas attiecas uz tiem maniem lasītājiem, kas nejēdz pieklājīgi sarunāties par viendzimuma partnerattiecību piekopējiem, tieši jūs esat vislielākie LGBT propagandas balstītāji. Tieši jūsu pūles ir degviela visiem praidiem, tieši jūsu pūles ir tas, kas caurkritušām ministrēm un citiem ne pārāk intelektuāli patstāvīgiem cilvēkiem liek padomāt, ka drošāk, stilīgāk un izdevīgāk būs pieslieties varavīkšņotajai galējībai.

Neviens pieklājīgs cilvēks negrib sasieties ar rupekļiem neatkarīgi no tā, par ko īstenībā iestājas rupeklis. Katrs jūsu tvīts, katrs “Facebook” komentārs, kurā nosaucat kādu par ped..., un katrs izteikums, kurā diskvalificējat otru tāpēc, ka viņš dēvē sevi par geju, ir kārtējais lādiņš varavīksnes ideoloģijas arsenālā.

Pret varavīksnes ideoloģiju ir jācīnās, bet, pirms kāds pie tā ķeras, viņam ir jāsaprot, vai viņam ir iekšā to darīt pēc pieklājīgas sabiedrības noteikumiem. Vai viņš ir gatavs izpildīt mājasdarbu un psiholoģiski un intelektuāli sagatavoties par tēmu, kurā izsakās. Tā, lai no viņa cīņas būtu vispār kāds labums. Jūs taču piekritīsiet, ka arī palīdzēšanā Ukrainai ir labāki un ir sliktāki veidi, kā kaut ko darīt lietas labā, ne? Jūs taču piekritīsiet, ka Latvijas tautas vienošanā ir labāki un sliktāki veidi, kā kaut ko darīt lietas labā, ne?

Noturīgas politiskas kustības vai pretstāves nevar pastāvēt, ja to iekšienē nenotiek aktīva ekstrēmo izpausmju apvaldīšana. Mēs nevaram neko iesākt, ja mūsu (aktīvistu) vidū ir cilvēki, kas politiskas diskusijas ietvaros zaudē cilvēcību. Ja mēs skatām savas prasības vai piedāvājumu kā iestāšanos par morāli pārāko izvēli salīdzinājumā ar oponentu piedāvājumu, tad šādi cilvēcību zaudējoši aktīvisti mūsu vidū vienmēr ir uzskatāmi par oponentu līdzstrādniekiem. Jo ne tikai viņi ar savu necilvēcību zaudē savu morālo pārākumu, bet arī viņu darbība sāk kalpot otrajai pusei.

Uzskatu, ka Anita Muižniece ļoti smagi maldās ar savu atbalstu Rīgas praidam, bet vai tāpēc es nevarētu ar viņu civilizēti sarunāties, ja būtu tāda vajadzība? Protams, ka varētu.

Ja gribat precīzāk saprast varavīksnes ideoloģijas neprātu bez visādiem sazvērestību elementiem, lasiet “Kodokas” izdoto “Pūļa neprātu”, kuru ir sarakstījis Duglass Marijs – cilvēks, kurš pats piekopj homoseksuālas attiecības.

Tā kā pēdējā laikā esmu lasījis daudz Hajeka par morāles normu evolūciju, godīgi sakot, nav grūti iedomāties tādu scenāriju, kad tālākā nākotnē (pēc dažām paaudzēm) morāle izmainīsies uz tādu, kādu vairums tradicionālo vērtību aizstāvju negribētu redzēt. Un tas var notikt tieši homofobu dēļ – jo izrādīsies, ka izdzīvošanai sabiedrībā izdevīgāk būs iestāties par pilnīgu varavīksni nekā riskēt publiski asociēties ar izkārnījumu metējiem un geju sitējiem. Savā ziņā var teikt, ka tieši tas arī šobrīd notiek. Ģimenes kā no viendzimuma partnerattiecībām nodalīta jēdziena pastāvēšana ir atkarīga no tā, vai ir iespējama civilizēta tās aizstāvība. Es uzskatu, ka ir iespējama.

* Anitas Muižnieces ieraksts “Twitter”: “Grūtgalvjiem un homofobiem tāpat atradīsies par ko vaimanāt, pārējiem – lai miers un prieks visapkārt. Happy #pridemonth!”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.