Menu
 

Smiltēns: Saeimas kārtības rullis – efektīvs demokrātijas instruments

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

“Pirms simts gadiem mūsu valsts dibinātāji izvēlējās iet parlamentārās demokrātijas ceļu. Tas nav viegls un vienkāršs ceļš un pieprasa spēju sadzirdēt un saskaņot dažādas idejas, dažādu cilvēku pārliecības un viedokļus. Lai likumdošanas process parlamentārā republikā varētu darboties raiti un konstruktīvi, tam ir nepieciešams efektīvs demokrātijas instruments. Par šādu instrumentu ir kļuvis Saeimas kārtības rullis,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, ceturtdien parlamentā atklājot pasākumu par godu Saeimas kārtības ruļļa simtgadei.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Saeimas kārtības rulli var salīdzināt ar sava veida likumdošanas satiksmes noteikumiem jeb kārtību, ko atzīst un respektē visi procesa dalībnieki, informēja Saeimas preses dienests. “Kārtības rulli var salīdzināt ar sarežģītu atsvaru mehānismu, kas nodrošina demokrātijā tik nepieciešamo līdzsvaru un balansu,” sacīja E.Smiltēns, atzīmējot, ka tas vienlaikus atbild uz demokrātijai fundamentāliem jautājumiem, piemēram, par vairākuma un mazākuma attiecībām vai izteiksmes un viedokļa brīvas izpaušanas salāgošanu ar efektīvu likumdošanas darbu.

Par godu Saeimas kārtības ruļļa simtgadei parlamentā norisinājās diskusija par likumdevēja darba organizāciju cauri laikiem. Tāpat tika atvērts jubilejas izdevums, kurā iekļauta 1994.gadā pieņemtā Saeimas kārtības ruļļa aktuālā redakcija, kā arī starpkaru perioda redakciju faksimilizdevumi. Tie ļauj iepazīties ar dažādos laikos pieņemto Latvijas parlamenta darbības noteikumu tekstiem, to attīstību un izmaiņām.

Pasākumu papildināja Ģertrūdes ielas teātra izrādes “Nasing spešal” fragmenti. Tās pamatā ir viena no ilgākajām Saeimas sēdēm atjaunotās Latvijas vēsturē – 2008.gada nogales sēde, kas ilga 28 stundas un 16 minūtes.

Latvijā parlamenta darba procedūras un noteikumi allaž bijuši apkopoti vienā likumā – Saeimas kārtības rullī. Pirmais Saeimas kārtības rullis stājās spēkā 1923.gadā, savukārt 3.Saeimas laikā – 1929.gadā – pieņemts tā pārstrādātais teksts. Pēc padomju okupācijas atjaunotajā Latvijas Republikā Saeimas kārtības rullis, pielāgots tā brīža vajadzībām, atkal stājās spēkā 1994.gadā, atgādina Saeimas preses dienests.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.