Menu
 

VVD: Piekrastes zvejnieki gadā nozvejo ap 3000 tonnu zivju; pārkāpumi visbiežāk konstatēti Rīgas līča piekrastē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas piekrastē zvejo 929 zvejnieki, un šī gada pirmajā pusgadā nozveja palielinājusies par 16% salīdzinājumā ar iepriekšējā gadu. Pirmssvētku laikā – pirms Līgo un Jūras svētkiem – palielinās pieprasījums pēc zivīm, tāpēc Valsts vides dienesta (VVD) inspektori pārbaudes veic vairāk kā ierasts. Pēc dienesta apkopotajiem datiem, pārkāpumi visbiežāk konstatēti Rīgas līča piekrastē.

Latvijā Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē šogad zvejas licences ir saņēmuši un zvejo 143 komerczvejnieki un 786 pašpatēriņa zvejnieki. Latvijas piekrastē gadā tiek nozvejotas ap 3000 tonnu zivju, kas ir 4% no Latvijai piešķirtās zvejas kvotas Baltijas jūrā. Salīdzinot kopējo nozveju Latvijas piekrastē, šā gada pirmajā pusē nozveja ir par 16% lielāka (2374 tonnas), nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā (2054 tonnas), vēsta VVD.

Piekraste ir jūras ūdeņu daļa, kuras dziļums nepārsniedz 20 metru, izņemot seklūdens zonas, kas atrodas tālāk par 20 metru izobātu. Piekrastes zvejnieku lomā parasti ir reņģe, apaļais jūras grundulis, salaka, vējzivs un vimba. Pašpatēriņa zvejnieki zvejo tikai ar vienu zvejas rīku savam patēriņam, un tiem nav atļauts nozvejotās zivis tirgot.

Iepriekšējos gados novērots, ka visbiežāk noteikumi tiek pārkāpti tieši pirmssvētku laikā – pirms Līgo un Jūras svētkiem, kad palielinās pieprasījums pēc zivīm. VVD vērš uzmanību, ka pastiprinātas piekrastes zvejas pārbaudes turpināsies arī jūlijā, lai uzraudzītu piekrastes zvejas noteikumu ievērošanu.

Laika posmā no 19. līdz 22. jūnijam, VVD zvejas kontroles inspektori veica pārbaudes visā Latvijas piekrastes garumā, 18 kontroles reidos pārbaudot 49 piekrastes zvejniekus. Rezultātā tika izņemti jūrā nelikumīgi ievietoti septiņi bezsaimnieka zvejas rīki un divi marķēti zvejas rīki. Pārbaužu laikā tika konstatēts 21 zvejas noteikumu pārkāpums, no kuriem 14 gadījumos tika piemērots “Konsultē vispirms” princips, bet septiņos gadījumos tika uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Pārkāpumi visbiežāk konstatēti Rīgas līča piekrastē, no kuriem biežākais pārkāpuma veids ir neatbilstošs zvejas rīka marķējums, par ko parasti VVD inspektori piemēro “Konsultē vispirms” principu, attiecīgi administratīvā pārkāpums process netiek uzsākts, ja nav citu pārkāpumu. Atļaujā noteiktā zvejas rīku limita pārsniegšana vai zveja bez licences gan ir pārkāpumi, par kuriem tiek uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.