Menu
 

Retinols – kas tas ir un vai tiešām visiem nepieciešams? Apriņķis.lv

  • Autors:  Zane Melberga, “Euroaptieka” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Retinols ir viens no tiem ādas kopšanas līdzekļiem, par kuru dzirdēts šķietami daudz, tomēr ne visiem līdz galam ir skaidras šī līdzekļa īpašības un droša lietošana. Retinols var kļūt par lielisku sabiedroto ikdienas sejas kopšanas rituālos, tomēr, nepareizi lietots, tas var radīt ādas apsārtumu un pat lobīšanos, tāpēc būtiski zināt, pie kādiem apstākļiem to ieteicams un pat vēlams lietot, un pie kādiem vajadzētu izvairīties.

Kas ir retinols un kādās situācijās to lietot?

Retinols ir A vitamīna atvasinājums. Retinolam, galvenokārt, piemīt ādas pretnovecošanās, pigmentācijas novēršanas un antioksidanta īpašības. Retinols ir spēcīgs līdzeklis, kas iedarbojas ne vien ādas virsslānī, bet arī ādas dziļākajās šūnās, tāpēc tā lietošanai jāpieiet ar īpašu rūpību un uzmanību. Būtiskākais, kas ir jāzina pirms retinola lietošanas, ir tas, ka to nedrīkst lietot grūtniecības un zīdīšanas laikā, tāpat arī no tā svarīgi izvairīties, ja tuvākajā laikā ir plānota grūtniecība.

Par retinola lietošanu ikdienas sejas kopšanā var sākt domāt ap 30 – 35 gadu vecumu, savukārt jaunākiem cilvēkiem vēlams piemeklēt citus piemērotus līdzekļus, lai āda pārāk agri nepierod pie tik spēcīgiem līdzekļiem.

Retinols ir līdzeklis, kas jālieto vakarā, jo retinolam ir izteikta jutība pret UV stariem, tāpēc būtiski, ka, lietojot retinolu, tiek pievērsta pastiprināta uzmanība arī saules aizsargkrēma lietošanai. Līdzīgi kā ar citiem efektīviem līdzekļiem, ieteicams retinolu vispirms uzklāt, piemēram, elkoņa locītavas iekšpusē vai uz zoda līnijas, lai pārliecinātos, ka neveidojas alerģiska reakcija. Uzsākot lietot retinolu, to vēlams darīt pamazām – sākot ar vienu reizi nedēļā, pamazām biežumu var kāpināt līdz trim reizēm nedēļā, bet ne biežāk. Pirms retinola lietošanas sejas ādai ir jābūt pilnībā attīrītai un sausai.

Palīdz mazināt sejas smalkās līnijas un grumbas

Retinols stimulē kolagēna sintēzi organismā, kas, savukārt, nodrošina ādas elastību. Ar vecumu cilvēka organisms arvien mazāk spēj saražot kolagēnu, kā rezultātā parādās sejas smalkās līnijas un grumbas. Retinolam papildus stimulējot kolagēna sintēzi, ilgtermiņā iespējams uzlabot ādas struktūru, padarīt sejas ādu tvirtāku, kā arī grumbiņas ar laiku kļūst mazāk izteiktas un pamanāmas. Tāpat arī retinols paātrina šūnu atjaunošanos un tādējādi arī ādas tekstūra ar laiku kļūst gludāka, bet seja – mirdzošāka.

Palīdz mazināt pigmentāciju

Retinols var palīdzēt uzlabot nevienmērīgu sejas ādas toni un samazināt pigmentāciju jeb ādas plankumus, kas var rasties ar vecumu vai saules ietekmē. Visbiežāk pigmentācija izpaužas kā tumši brūni vai pelēcīgi plankumi. Ņemot vērā, ka retinolam piemīt spēja ādu padarīt gaišāku, tas spēj palīdzēt cīņā ar tumšajiem ādas plankumiem.

Mazina poras

Retinolam piemīt pīlinga īpašības, kas palīdz noņemt uz ādas virsmas uzkrātās atmirušās ādas šūnas. Līdz ar to šīs šūnas neuzkrājas uz ādas un neaizsprosto poras. Ņemot vērā, ka retinolam piemīt arī sebuma regulācijas īpašība, tas palīdz ilgtermiņā izvairīties no aknes veidošanās. Lai arī dažādās sociālajās vietnēs retinols nereti tiek izcelts kā līdzeklis cīņā ar akni, aptiekās ir pieejami specifiski un piemērotāki līdzekļi šai ādas kaitei. Retinols, nepareizi lietots, var ādu vēl vairāk sakairināt un saasināt problēmu, kas aknes gadījumā ir īpaši bīstami.

Kādos gadījumos retinola produktus nevajadzētu lietot?

Gadījumā, ja ir ļoti jutīga vai reaģējoša āda, kas ir pakļauta apsārtumam, kairinājumam vai alerģiskām reakcijām, ir svarīgi konsultēties ar ārstu, vai retinols ir piemērotākais līdzeklis sejas ādas kopšanā. Savukārt gadījumos, kad cilvēkam ir ādas slimības vai bojāta ādas barjera, piemēram, ekzēma, psoriāze vai kāds cits stāvoklis, kas apdraud ādas barjeras funkciju, retinols var vēl vairāk saasināt simptomus un tā lietošanai jābūt stingri ārsta uzraudzībā. Tāpat arī retinolu viennozīmīgi nevajadzētu lietot uz jau kairinātas, saulē apdegušas ādas, jo tas pastiprinās ādas jutīgumu un diskomfortu.

Gadījumā, ja retinola lietošanas rezultātā parādās izteikts apsārtums vai āda pat sāk lobīties, noteikti jāpārtrauc retinola lietošana un jāvēro ādas stāvoklis. Ja problēma nemazinās, jāvēršas pie dermatologa, lai pārliecinātos, vai nav nepieciešama papildu palīdzība kairinājuma novēršanā. Tāpat jāatgādina, ka bieži vien aptiekās pieejami produktu izmēģinājuma paraugi, kurus bez maksas var lūgt farmaceitam, lai pirms produkta iegādes mājās varētu pārbaudīt, vai konkrētais līdzeklis ādai ir piemērots.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.