Menu
 

Stoltenbergs: Ukraina tiks uzaicināta pievienoties NATO pēc priekšnoteikumu izpildes

  • Autors:  LETA--AFP/AP

NATO dalībvalstu līderi otrdien Viļņā vienojušies, ka Ukraina tiks uzaicināta pievienoties aliansei, kad tiks izpildīti attiecīgi priekšnoteikumi, paziņojis organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Mēs vienojāmies, ka Ukraina tiks uzaicināta pievienoties NATO, kad "sabiedrotie piekritīs un tiks izpildīti priekšnoteikumi," preses konferencē pēc sarunām pavēstīja Stoltenbergs. "Mēs atkārtoti apstiprinājām, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, un vienojāmies atteikties no prasības pēc dalības rīcības plāna," žurnālistus informēja ģenerālsekretārs.

Kā ziņots, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien pārmeta NATO nenoteiktību un vājumu, uzsverot, ka atteikšanās piedāvāt Kijivai konkrētu ceļu uz pievienošanai aliansei, tikai veicina Krievijas agresiju. Vēl esot ceļā uz Viļņu, Zelenskis norādīja, ka "ir absurdi, ja nav noteikts laika grafiks" nedz Ukrainas uzaicināšanai, nedz tās uzņemšanai aliansē.

"Šķiet, ka nav gatavības nedz uzaicināt Ukrainu NATO, nedz arī padarīt to par alianses dalībvalsti," secinājis Zelenskis, piebilstot, ka tādējādi "tiek atstāta iespēja vienoties par Ukrainas dalību NATO sarunās ar Krieviju". 

Uz jautājumu par Zelenska izteikumiem Stoltenbergs uzsvēra, ka svarīgi ir gādāt, lai Ukraina karā pret Krieviju uzvarētu, jo pretējā gadījumā tās dalība NATO "vispār netiks apspriesta".

Viņš arī pavēstīja, ka dalībvalstis vienojušās aizsardzības izdevumu minimumu noteikt 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). "11 sabiedrotie tagad sasnieguši vai pārsnieguši šo latiņu," noslēdzot samita pirmo dienu, norādīja NATO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka nākamgad tiek sagaidīts šo dalībvalstu skaita pieaugums. "Šodien sabiedrotie izteica ilglaicīgu apņemšanos aizsardzībā ik gadu investēt vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.