Menu
 

Ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās paredzēts atbalsts piecu miljonu eiro apmērā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās paredzēts atbalsts piecu miljonu eiro apmērā, informēja Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Atbalsta mērķis ir atbalstīt mazo lauku saimniecību attīstību, veicinot to konkurētspēju un palielinot ražošanas produktivitāti un efektivitāti.

LAD norāda, ka atbalstu var saņemt jaunas un lietotas (ne vecākas par pieciem gadiem) tehnikas un iekārtu iegādei, ilggadīgo stādījumu ierīkošanai, preventīvu pasākumu īstenošanai, investīcijām klimata pārmaiņu samazināšanā, būvniecībai, zemes un ēku iegāde.

Pieejamais finansējums sadalīts pēc reģionalizācijas principa, ņemot vērā datus par 2022.gadā vienotajam platību maksājumam deklarēto platību saimniecībās ar lauksaimniecības zemi līdz 100 hektāriem.

Vienlaikus dienestā uzsver, ka šī ir pirmā jaunā 2023.-2027. plānošanas perioda projektu iesniegšanas kārta šajā pasākumā, tāpēc ir vairākas būtiskas izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējā perioda nosacījumiem. Tostarp, lai sagatavotu projektu, pretendentiem nav jāpiesaista konsultants.

Tāpat LAD informē, ka vairs nav jāievēro nosacījums sākotnējam minimālajam saimniecības lielumam, atbalsts paredzēts arī lauksaimnieciskās ražošanas sākšanai, bet kopējā īpašumā esošās un nomātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība nevar pārsniegt 100 hektāru.

Dienestā norāda, ka šis ir investīciju pasākums, tāpēc pretendents veic ieguldījumus, pēc kuriem attiecīgi atbalstu 50% vai 85% apmērā. Uz atbalstu var pretendēt vairākas reizes periodā, nepārsniedzot maksimālo attiecināmo izmaksu summu 15 000 eiro uzsācējiem vai 30 000 eiro esošām saimniecībām.

Pieteikumu pieņemšana pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" notiks no 2023.gada 6.oktobra līdz 6.novembrim. Projektu iesniegumi jāiesniedz, izmantojot LAD Elektronisko pieteikšanās sistēmu.

Iesniegto projektu īstenošanas beigu datums, ja tiek ieguldītas investīcijas ražošanas pamatlīdzekļu iegādei, ir viens gads un seši mēneši no LAD lēmuma pieņemšanas par projekta iesniegumu apstiprināšanu. Savukārt, ja tiek veikta būvniecība, pārbūve un iegādāti ražošanas pamatlīdzekļi, tad projekta beigu termiņš ir divi gadi no lēmuma pieņemšanas.

Atbalsts pieejams saskaņā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskā plāna 2023.-2027.gadam nosacījumiem.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.