Menu
 

Kā sagatavoties aktīvām brīvdienām, lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ērika Pētersone, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vienalga kāda ir tava brīvdienu aktīvās pavadīšanas izvēle – ģimenes izbrauciens ar velosipēdiem, pārgājiens, atpūta pie ūdeņiem vai ceļojums pāri robežām, pienācīga sagatavošanās, domājot par veselību un iespējamiem negadījumiem, ļaus justies drošāk un pilnvērtīgi izbaudīt brīvdienas.

Ar sagatavošanos aktīvām brīvdienām var būt kā ar lietussarga ielikšanu somiņā, dodoties ārā no mājām – ja to paņemsi, lietus visticamāk nebūs, bet, ja aizmirsīsi, lietussargs izrādīsies pat ļoti vajadzīgs. Tādēļ – lai cik bezrūpīgi šķiet brīvdienu plāni, mazs mirklis pārdomām par to, vai pa rokai būs viss veselībai svarīgais, lai to uzturētu vai novērstu kādas ķibeles sekas, noteikti nenāk par ļaunu.

Gudra plānošana un kompakta aptieciņa

Patīkami pārsteigumi priecē vienmēr, taču nepatīkami var sabojāt brīvdienas visiem. Tādēļ pirms došanās brīvdienās ir vērts izveidot sarakstu ar veselībai nepieciešamajām lietām un rūpīgi salikt tās līdzi ņemamā somā, viegli pieejamā nodalījumā. Protams, šādas aptieciņas saturs atšķirsies atkarībā no atpūtnieku individuālajam vajadzībām, tomēr dažas zāles un medicīnas preces būs universālas ikvienam jebkurā vecumā un jebkādā aktīvā brīvdienu pavadīšanas programmā.

Visu brīvdienu aptieciņai nepieciešamo var iedalīt piecās grupās – medikamenti, pirmās palīdzības līdzekļi, higiēnas līdzekļi, krēmi vai losjoni aizsardzībai pret sauli un kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi. Šķiet daudz, tomēr varu apgalvot, ka tie neveidos tik nozīmīgu svaru un neaizņems somā tik lielu vietu, lai no šāda veselībai svarīga satura atteiktos.

Medikamenti

Ikdienā lietojamās zāles
Ja dienā zāles jālieto vairākas reizes vai brīvdienu plāni ārpus mājām paredzēti vairākām dienām, noteikti jāņem līdzi medikamenti, ko lieto hroniskas slimības ārstēšanai, vai kas ir nepieciešami noteiktu iespējamo stāvokļu (piemēram, migrēnas saasinājuma) novēršanai.

Pret sāpēm
Nesteroīdais pretiekaisuma un pretsāpju līdzeklis, ko aptiekā var iegādāties bez receptes, būs noderīgs, ja piemeklē galvassāpes (menstrualās u.c.), ja sāpes radušās kritiena, sastiepuma rezultātā.

Gremošanas sistēmai
Nereti brīvdienās pie dabas vai kādā kafejnīcā baudītais ēdiens var radīt gremošanas traucējumus. Lai tos novērstu, aptieciņā var ielikt gremošanas fermentus saturošu medikamentu, ka arī kuņģa skābi mazinošu līdzekli. Noteikti jāņem līdzi arī līdzeklis pret caureju, piemēram, aktivētā ogle vai diosmektīts.

Pret alerģijas simptomiem
Antihistamīna līdzeklis ir īpaši svarīgi tiem, kuri ir alerģiski, pakļauti sezonālajai alerģijai jeb siena drudzim. Došanās pie dabas var izraisīt alerģiskus simptomus (acu asarošana, nieze, šķaudīšana), kas traucēs izbaudīt brīvdienas.

Pirmajai palīdzībai

Līdzeklis brūču dezinficēšanai
Ūdeņraža peroksīds brūču tīrīšanai un dezinficēšanai, aerosols, ziede vai gels brūču apstrādei, kas palīdz novērst infekcijas attīstību brūcē.

Antibakteriālie plāksteri
Plāksteri jāiegādājas dažādu izmēru, jo var būt nepieciešami gan nelielai tulznai, gan pamatīgam nobrāzumam.

Elastīgā saite
Elastīgā saite noderēs, piemēram, traumētas potītes, ceļgala, elkoņa vai plaukstas aptīšanai.

Marle (5 – 10 cm plata)
Ja ir dažādi plāksteri, marle var nebūt obligāta, tomēr ieteicams paņemt, jo tā var noderēt, ja gadījusies kāda lielāka brūce. Tad jāizmanto arī līmlente, ar ko var fiksēt marli, lai tā nenoslīd.

Uzreiz lietojami aukstuma maisiņi
Paredzēti traumu un apdegumu dzesēšanai, var lietot arī izmežģījuma, sastiepuma gadījumā. Pieejami aptiekās.

Šķēres (ar noapaļotiem galiem)
Ar tām ir visērtāk nogriezt marli, taču, ja līdzņemšanai piemērotu šķēru nav, var izlīdzēties ar saliekamo nazi, kam taču vajadzētu būt, dodoties pārgājienā vai izbraucienā uz vairākām dienām.

Pincete un speciālā pincete ērču noņemšanai
Var noderēt gan parasta pincete, ko izmantot gadījumā, ja no brūces jāizņem kāds svešķermenis, jāizvelk skabarga vai dzelonis, gan arī speciālā pincete, kas paredzēta pareizai piesūkušās ērces izvilkšanai.

Higiēnai

Antiseptiskas salvetes
Šīs salvetes nepieciešamas, lai dezinficētu instrumentus, piemēram pinceti vai rokas.

Antibakteriālas salvetes vai cita veida līdzeklis rokām
Vajadzīgas roku dezinfekcijai gan pirms brūces apstrādes, gan pirms ēdienreizes, ja nav iespējams rokas nomazgāt ar ziepēm zem tekoša ūdens.

Vienreiz lietojamie gumijas cimdi
Ieteicams izmantot, apkopjot asiņojošu brūci.

Drošībai saulē

Saules aizsargkrēms
Uzturoties saulē ilgstoši – dodoties velo izbraucienā vai atpūšoties pie ūdeņiem – noteikti vajadzētu izvelēties aizsargkrēmu ar SPF 30 vai vairāk.

Želeja saules apdegumiem
No apdeguma var izvairīties, ja lieto situācijai un ādas tipam atbilstošu saules aizsarglīdzekli, taču, ja tomēr gadījies apdedzināt ādu, tai nekavējoties ir jāsniedz palīdzība, uzklājot alvejas želeju.

Komfortam un cīņai pret insektiem

Līdzeklis bērniem
Jāizvēlas speciāli bērniem paredzēts līdzeklis kukaiņu atbaidīšanai. Tas nedrīkst saturēt vairāk par 10% - 15% dietiltoluamīda (DEET), jo, uzsūcoties organismā caur ādu, sastāvā esošā ķīmiskā viela var nodarīt kaitējumu veselībai. Jāņem vērā, ka zīdaiņiem līdz divu mēnešu vecumam šādus līdzekļus lietot nedrīkst.

Līdzeklis pieaugušajiem
Pieaugušajiem būs piemērots līdzeklis, kas satur 30% - 50% DEET vai līdz 15% pikaridīna.

Kad brīvdienu aptieciņa ir nokomplektēta, svarīgi pārbaudīt, vai līdzi paņemto medikamentu derīguma termiņi ir spēkā un vai zāles ir iesaiņotas tā, lai tām nevar piekļūt bērni. Ne mazāk svarīgi ir instruēt bērnus par drošības pasākumiem ceļā, mežā, pie ūdeņiem. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.