Menu
 

Aptauja. Kā, jūsuprāt, karš ietekmējis latviešu un krievu attiecības? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Vaicājām iedzīvotājiem par izmaiņām latviešu un krievu attiecībās un to, kā tās ietekmējis karš Ukrainā.

Vita no Ogres

Ir daži cilvēki, kas principiāli nerunās latviešu valodā, un attiecībā uz viņiem, protams, nekas nevar mainīties un nemainīsies, bet ar tiem cittautiešiem, kas bija neitrāli noskaņoti, attiecības ir uzlabojušās. Daudzi man zināmi krievi ir pret karu un kļūst lojālāk noskaņoti.

Lija no Siguldas

Es tāpat kā iepriekš vienmēr runāju latviski. Izņēmums, protams, ir ukraiņi, kas ir atbraukuši, bet mana pieredze liecina, ka viņi ātri cenšas iemācīties latviešu valodu. Mums ir viena paziņa, kas jau pusgadu dzīvo Latvijā, un viņa uzstāj, lai ar viņu sazināmies latviski.

Gita no Ogres

Mums darbā ir Latvijas suvenīri, pēdējā laikā arī daudz suvenīru ar Ukrainas simboliku, un darbavietā nākas dzirdēt daudz nievājošu piezīmju no krievu tautības cilvēkiem saistībā ar abu valstu simboliku  un suvenīriem. Taču citādi viss ir labi, īsti nemaz nejūtu negatīvu attieksmi.

Ina no Jelgavas

Es strādāju skolā, un pie mums mācās ļoti daudz krievu bērnu. Pat ja, atnākot uz skolu, bērns nemāk latviešu valodu, parasti pusgada laikā viņš jau ir iemācījies runāt. Savstarpējā saziņā varbūt vēl tiek lietota krievu valoda, bet zināt viņi zina latviešu valodu ļoti labi. Ja pirms 30 gadiem mēs skolās būtu pārgājuši tikai uz latviešu valodu, mums vispār šādu problēmu nebūtu. Tā bija liela kļūda, ka netika prasīts nodrošināt izglītību tikai valsts valodā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.