Menu
 

"Centrālās laboratorijas" akcijā 114 Latvijas iedzīvotājiem noteikts pozitīvs antivielu tests pret C hepatīta vīrusu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

“Centrālās laboratorijas” rīkotajā akcijā – bezmaksas antivielu pret C hepatīta vīrusu noteikšana – nedēļas laikā atklāti 114 pozitīvi gadījumi. Pārbaudes veiktas 2521 iedzīvotājam un 4,5 % gadījumu noteikts pozitīvs rezultāts, apstiprinājusi Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore, “Centrālās laboratorijas” valdes locekle Jeļena Storoženko.

“Novērojām ļoti augstu iedzīvotāju aktivitāti ar vēlmi uzzināt, vai neslimo ar C hepatītu. Kopumā ar šādu mērķi apmeklēja 76 no mūsu 84 filiālēm. 4,5% jeb 114 gadījumos no visiem veiktajiem testiem  atklāts pozitīvs antivielu rezultāts. Tas var nozīmēt, ka cilvēks kādreiz ir pārslimojis C hepatītu, jo antivielas saglabāsies uz visu mūžu, vai arī viņam pašlaik ir akūts vai hroniskais C hepatīts. Ja rezultāts ir bijis pozitīvs, analīžu komentāros pacientiem tika norādīta turpmākā rīcība,” komentē J.Storoženko.

“Visos pozitīvajos gadījumos, lai izslēgtu vai apstiprinātu C hepatītu, nepieciešams vērsties pie ģimenes ārsta vai cita speciālista un veikt turpmāku izmeklēšanu –  noteikt C hepatīta vīrusa antigēnu vai vīrusa RNS. Ja C hepatīts šādi apstiprināsies, jāsāk ārstēšana. Pašlaik ir  pieejama ļoti efektīva un valsts apmaksāta ārstēšana ar tiešās iedarbības pretvīrusa medikamentiem, kas gandrīz vienmēr palīdz atbrīvoties no šī vīrusa.”

Visaugstākā iedzīvotāju aktivitāte bezmaksas antivielu pret C hepatīta vīrusa noteikšanas akcijā, sagaidot Pasaules Hepatīta dienu, bija vērojama “Centrālās laboratorijas” Rīgas filiālēs, kur pārbaudīti 33,9% no visiem pacientiem jeb veikts  871 tests, tad seko Daugavpils, kur veikti 280 testi, Gulbenē – 123 testi, Liepājā – 82 testi, Jelgavā – 78 testi, Valmierā – 77 testi, Ventspilī – 53 testi.

C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus. Pret C  hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Bieži cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Ap 20% gadījumu cilvēks atbrīvojas no vīrusa pat bez ārstēšanas. 80 % gadījumu var attīstīties hronisks C vīrusa hepatīts. Bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis.

Ar C hepatīta vīrusu var inficēties ar inficēta cilvēka asinīm vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem caur bojātu ādu vai gļotādu. Piemēram, skaistumkopšanas – manikīra, pedikīra, arī tetovēšanas, pīrsinga – pakalpojumu veikšanas laikā, ja nav ievērotas atbilstošas prasības, retāk – seksuālās transmisijas un vertikālās transmisijas ceļā, pārlejot donoru asinis (ļoti reti).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.