Menu
 

Pieci populārākie jautājumi un atbildes par mājas fasādes atjaunošanu Apriņķis.lv

  • Autors:  Elviss Siliņš, “Cedral” tirdzniecības vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mājokļa fasādes atjaunošana var būt tehniski izaicinošs process atkarībā no fasādes veida un izmantotajiem materiāliem, un liela daļa iedzīvotāju šos darbus veic visnotaļ regulāri. Fasādes risinājumu uzņēmuma “Cedral” eksperti apkopojuši piecus visbiežāk uzdotākos iedzīvotāju jautājumus un atbildes par fasādes atjaunošanas procesu.

Kā pareizi montēt fasādes elementus?

Iedzīvotāji bieži vien vaicā, kā un kur vislabāk stiprināt fasādes materiālus – uz siltināšanas elementiem vai uz mūra? Ventilējamās fasādes gadījumā starp ēku un fasādes elementiem jāparedz 2,5 cm plata gaisa šķirkārta, kas nodrošina gaisa cirkulāciju, uzlabo mikroklimatu telpās un palīdz mājai ietaupīt siltumenerģiju. Mājai tiek piestiprināti koka latu stiprinājumi, kas ierasti tiek izvietoti ik pa 60 cm un uz kuriem pēc tam tiek skrūvēts apdares materiāls. Līmēt vai stiprināt fasādes apdares materiālus tieši uz ēkas virsmām nav vēlams. 

Kura no fasādēm nodrošina lielāku energoefektivitāti?

Ja par piemēru izvirzām jaunbūves, kas tiek aprīkotas ar vienāda materiāla un apjoma siltinājumu, tad ventilējamās fasādes risinājums būs energoefektīvāks nekā apmetuma fasāde. Galvenais iemesls – iepriekš minētajā gaisa šķirkārtā temperatūras ziņā vienmēr būs divu grādu starpība ar ārējo pusi (ziemā – par 2 grādiem siltāks, vasarā – vēsāks), kā arī labāka skaņas izolācija.

Cik bieži un kā jāveic fasādes uzkopšana?

Neskaitot ikgadēju fasādes mazgāšanu, iedzīvotājiem motivācija pēc fasādes atjaunošanas bieži vien saistās ar krāsas maiņu, siltināšanas darbiem vai ilgtermiņa atjaunošanu pēc vairākām desmitgadēm – ja redz, ka krāsa ir izbalējusi vai vienkārši ir vēlme pēc neliela vizuālām pārmaiņām.

Fasādes kopšana ilgtermiņā mainās atkarībā no izvēlētā materiāla – ja fasāde ir no šķiedrcementa materiāla, tad dēļu pārkrāsošanu iespējams veikt ar fasādes krāsām, kas paredzētas izmantošanai uz cementa materiāliem, savukārt kopšanai pietiks ar augstspiediena ūdens mazgātāju.

Apmetuma jeb slapjās fasādes gadījumā atjaunošana ir sarežģītāka, jo bojājumu gadījumā ir jāatjauno visa plakne, bet pārkrāsošana visbiežāk ir vēlama jau pēc 5-10 gadiem. Izmantojot koka materiālus, jārēķinās ar regulāru fasādes kopšanu un krāsošanu, kas ir sarežģītāks process, it sevišķi divstāvu mājām.

Kādu karkasu vislabāk izmantot fasādes montēšanai?

Privātmājām ieteicams izvēlēties koka karkasu sistēmas ar kalibrētām un impregnētām koka latām – tas ir pietiekami ekonomisks un populārs risinājums, ko izmanto Latvijā.

Cik ilgs ir fasādes kalpošanas mūžs?

Latvijas tirgū pieejamo materiālu ilgmūžība ir pietiekami plaša, taču materiālus var iedalīt trīs plašākās kategorijās – sākot no ierasti cenas ziņā lētākiem plastmasas elementu risinājumiem, kuri var kalpot no pāris līdz apmēram 10 gadiem. Tikmēr koka apdare kalpos ilgāku laiku, bet par to būs regulāri jārūpējas. Fasādes, kas izklātas ar šķiedrcementa apdares materiāliem, var kalpot līdz pat 50 gadiem, un plaša mēroga atjaunošanas darbi tiem ierasti nav nepieciešami.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.