Menu
 

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā pieauga par 81%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Latvijā pieauga par 81% un bija 116,17 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 81%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 116,17 eiro par MWh,

Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 79,40 eiro par MWh, kas pieauga par 25% pret iepriekšējo nedēļu. Pārvades sistēmas jaudas ierobežojumi radījuši cenu starpību starp Igauniju un Latviju - remontdarbu dēļ pieejamā starpsavienojumu jauda bija par 31% zemāka nekā nedēļu iepriekš.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kāpa par 167% līdz 33,25 eiro par MWh. Turklāt pieauga elektroenerģijas cenas arī Centrāleiropas valstīs - Polijā elektroenerģijas cena kāpa par 21% līdz vidēji 104,23 eiro par MWh, Vācijā cena bija 100,43 eiro par MWh jeb par 50% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā, Austrijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 55% līdz 97,53 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas kāpumu galvenokārt veicināja vēja izstrādes kritums Ziemeļvalstīs par 47%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā veicināja arī elektroenerģijas ražošanas kritums vēja elektrostacijās par 39%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, lielāks elektroenerģijas patēriņš karsto laikapstākļu ietekmē, kā arī cenu pieaugums energoproduktu tirgū.

Turklāt enerģijas plūsmas no Somijas samazinājās par 11%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, bet plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala saglabājās bez ievērojamām izmaiņām.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6518 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 7348 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 2% un bija 464 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 6%, un tas bija 118 GWh. Igaunijā patēriņš bija bez izmaiņām, un tika patērētas 133 GWh. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 7% līdz 213 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā samazinājās par 1%, un kopā tika saražotas 196 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kritās par 16% līdz 28 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 3% un bija 66 GWh. Tikmēr Lietuvā ražošanas apjomi pieauga par 3%, un tika saražotas 102 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 24%, Igaunijā - 49%, bet Lietuvā - 48%. Baltijas valstīs saražoti 42% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.