Menu
 

Veselības inspekcija atgādina kārtīgi notecināt ūdeni pēc ilgstošas prombūtnes

  • Autors:  Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību daļa
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai mazinātu iespēju inficēties ar legionelozi, atsākot lietot ūdeni pēc ilgstošas prombūtnes, nepieciešams kārtīgi notecināt gan auksto, gan karsto ūdeni, tā, lai aukstais ir spirdzinoši vēss, savukārt karstais izteikti karsts.

Veselības inspekcija vērš uzmanību, ka ūdeni būtiski tecināt tā, lai ūdenim tekot, neveidojas aerosols, tāpēc iesākumā ūdenskrāns atverams nedaudz un ūdenim ļauj tecēt lēnā plūsmā. Pēc tam ūdens plūsmu pakāpeniski, desmit minūšu (10min) laikā, palielina līdz krāns atvērts pilnībā.

Legionella baktērijas īpaši vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur atvaļinājuma laikā vasarā kādu laiku dušas un krāni nav tikuši izmantoti. Tāpat sezonāli, īpaši vasarā, audzēkņu brīvlaikā ūdens netiek lietots un tas ir ilgstoši stāvošs arī izglītības iestādēs, to sporta centros un dienesta viesnīcās, kā arī bērnudārzos.

Veselības inspekcija sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru izstrādājusi legionella baktēriju profilakses rekomendācijas un ieteikumus izglītības iestādēm, ūdens apgādes sistēmu lietošanas atsākšanai pēc brīvlaika. Īpaši tiek uzsvērta sastāvējušos ūdens izvadīšana no aukstā un karstā ūdens apgādes sistēmām.

Būtiski izprast, ka legionella baktērijas īpaši vairojas ūdens apgādes sistēmās, ja ūdens temperatūra ir robežās no +20℃ līdz +45℃ un organisko vielu jeb bioloģiskā aplikuma un nosēdumu klātbūtnē.

Plašāka informācija par leģionelozes profilakses ieteikumiem "Kas jāzina iedzīvotājiem un māju apsaimniekotājiem", kā arī rekomendācijas izglītības iestādēm Veselības inspekcijas mājas lapā “Legionelozes profilakse”.

Tā kā legionella baktērijas dzīvo dabas ūdeņos, tās pilnībā iznīcināt ūdensapgādes sistēmā praktiski nav iespējams, bet var novērst to pārmērīgu savairošanos. Bioplēves veidošanās novēršanas un samazināšanas pasākumi ūdensapgādes sistēmās ir ļoti būtiski legionella baktēriju ierobežošanai, tomēr tehniski vienkāršākais paņēmiens ir pastāvīgi augstas karstā ūdens temperatūras uzturēšana sistēmā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.