Menu
 

Ar 2,5 miljonu eiro investīcijām uzbūvēta lielākā saules elektrostacija Siguldas novadā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Inčukalna pagastā uzbūvēta lielākā saules elektrostacija (SES) Siguldas novadā. Inčukalna SES izveidē ir investēti 2,5 miljoni eiro vietējā kapitāla, un tā nodrošinās zaļu elektroenerģiju 1650 mājsaimniecībām. Saules elektrostacijas būvniecības procesā liela uzmanība pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

Jaunajā spēkstacijā 4,5 hektāru platībā izvietoti vairāk nekā 5600 saules paneļu. Saules elektrostacijas jauda ir 3,1 MW, un tā gadā saražos vismaz 3 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.

Inčukalna SES īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds “Merito Sustainable Energy FUND I” ("Merito" fonds), kas ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma “Saules Energy”. Jaunās SES izveidē investēti 2,5 miljoni eiro, ko veido 58 investoru ieguldījums un AS “Citadele banka” aizdevums 1,2 miljonu eiro apmērā. Projekta ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums “KL Systems” ar 12 gadu pieredzi industriālu saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

“Siguldas novads ir starp pirmajām pašvaldībām Latvijā, kas var lepoties ar savu industriāla mēroga saules elektrostaciju un ir zināms, ka uzņēmēji turpinās investīcijas atjaunojamos energoresursos novadā. Katra investīcija ir nozīmīgs solis, lai veicinātu Latvijas enerģētisko neatkarību. Būtiski, ka šis ir zaļais enerģijas ieguves veids, kas dod iespēju novadā uzņēmējdarbībai attīstīties dinamiskāk,”norādījusi Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa.

Inčukalna SES būvniecības procesā saglabāta vides bioloģiskā daudzveidība, tādēļ teritorijas žogs ir pacelts, lai mazāki dzīvnieki un abinieki var brīvi iekļūt teritorijā. Tajā arī atrodas īpaši veidoti laukakmeņu krāvumi kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, kā arī divas sikspārņu mājas. Projekta īstenotāji aicina vietējos saimniekus uz sadarbību, lai izmantotu SES teritorijas pļavu bišu saimju un aitu ganāmpulku vajadzībām.

“Siguldas novada pašvaldības domes izpratne par videi draudzīgas infrastruktūras nozīmi un nepieciešamību ir pamats tam, ka Inčukalna SES projekts īstenots atbilstoši plāniem un elektrostacija jau sākusi darbu. Tā kā Latvijai šobrīd nepieciešams jūtams progress atjaunīgās enerģijas īpatsvara audzēšanā, savus spēkus esam fokusējuši uz projektiem, kuri jau tuvākajā nākotnē sāks ražot zaļu un lētāku elektrību,” izteicies “Saules Energy” valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme.

““Merito” fonda finansētās SES Siguldas novadā un citviet tiek attīstītas ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi elektroenerģijas ražošana notiek tuvu tās patērētājiem – reģionālo pilsētu iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Šāda stratēģija gan nodrošina stabilu patēriņu, gan spēcina Latvijas reģionu enerģētisko drošību.”

Lai stiprinātu Latvijas enerģētisko neatkarību, “Merito” fonds kopumā ieguldīs 50 miljonus eiro astoņu jaunu SES izveidē Latvijas reģionos. Šovasar atklātas vēl divas saules elektrostacijas – Zilupē un Brenguļos. Iecerēts, ka līdz šī gada nogalei ekspluatācijā tiks nodotas vēl trīs SES dažādos Latvijas reģionos ar kopējo jaudu 45 MW, savukārt divas saules spēkstacijas – 2024. gadā. Astoņas jaunās SES kopumā gadā ražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.