Menu
 

Augustā nedaudz uzlabojies uzņēmēju noskaņojums rūpniecībā, būvniecībā un pakalpojumos

  • Autors:  Apriņķis.lv/CSP
Grafika - CSP Grafika - CSP

Uzņēmēju noskaņojums 2023.gada augustā apstrādes rūpniecībā, būvniecībā, ka arī pakalpojumu sektorā, lai arī joprojām negatīvs, bet, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir nedaudz uzlabojies. Mazumtirdzniecība ir vienīgā uzņēmējdarbības joma, kurā konfidences rādītājs augustā ir pozitīvs, taču tā vērtība pēdējos trīs mēnešos arvien samazinās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Šāgada augustā konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem bija 1,5, un, salīdzinot ar jūliju, tas samazinājās par 0,5 procentpunktiem, sasniedzot šī gada zemāko vērtību. Lai arī jau sesto mēnesi pēc kārtas uzņēmēju noskaņojums visās mazumtirdzniecības apakšnozarēs ir pozitīvs, augustā konfidences rādītāji ir samazinājušies gan pārtikas preču (par 11,6 procentpunktiem), gan nepārtikas preču (par 1,2 procentpunktiem), gan degvielas mazumtirdzniecībā (par 9,7 procentpunktiem).

Lielākā ietekme uz rādītāju samazinājumu šajās apakšnozarēs ir uzņēmēju prognozēm par darbības aktivitātes izmaiņām turpmākajos trīs mēnešos. Toties automobiļu tirdzniecībā, kā arī to detaļu un piederumu pārdošanā un automobiļu remontā uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar jūliju, ir uzlabojies par attiecīgi 2,4 un 1,9 procentpunktiem.

Pakalpojumu sektorā 2023. gada augustā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs bija -3,2, un uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar jūliju, ir uzlabojies par 0,9 procentpunktiem. Kā ierasts, noskaņojuma rādītāji dažādās pakalpojumu nozarēs būtiski atšķiras un arī to izmaiņu tendences ir dažādas atkarībā no nozares specifikas un sezonas ietekmes.

Optimistiskākie atbilstoši sniegto pakalpojumu raksturīgajai sezonalitātei ir ceļojumu biroju un tūrisma operatoru rezervēšanas (29,2), gaisa transporta (28,4) un izmitināšanas pakalpojumu sniedzēji (16,0). No nozarēm, kuras nav tieši saistītas ar pieprasījuma pieaugumu vasaras sezonā, augstākie noskaņojuma rādītāji ir apdrošināšanas (19,6), kā arī iznomāšanas un ekspluatācijas līzinga pakalpojumos (14,5). Savukārt zemākie noskaņojuma rādītāji augustā ir telekomunikāciju (- 11,0) un ūdens transporta (-10,0) nozarēs.

Kopumā augustā no 30 apsekotajām pakalpojumu apakšnozarēm 18 uzņēmēju noskaņojums ir pozitīvs, 12 – negatīvs, norāda CSP.

Pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs būvniecībā augustā bija -13,4, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir pieaudzis par 0,2 procentpunktiem. Augustā, salīdzinot ar jūliju, pēc sezonāli nekoriģētiem datiem par 4,8 procentpunktiem samazinājies uzņēmēju novērtējums gaidāmajām nodarbinātības izmaiņām turpmākajos trīs mēnešos, savukārt novērtējums par pašreizējo kopējo pasūtījumu līmeni samazinājies par 0,2 procentpunktiem. Konfidences rādītājs augustā, salīdzinot ar jūliju, samazinājies inženierbūvniecībā (par 5,4 procentpunktiem), ēku būvniecībā par (1,5 procentpunktiem), bet specializētajos būvdarbos pieaudzis par 2,7 procentpunktiem.

Apstrādes rūpniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs augustā bija -8,7. Salīdzinot ar jūliju, tas pieaudzis par 0,2 procentpunktiem. Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, uzņēmēju noskaņojums pieauga datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 1,9 procentpunktiem), pārtikas produktu ražošanā (par 1,9 procentpunktiem) un koksnes, koka un korķa izstrādājumu, izņemot mēbeles; salmu un pītos izstrādājumus, ražošanā (par 3,7 procentpunktiem).

Noskaņojums pasliktinājās dzērienu ražošanā (par 21,5 procentpunktiem), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 15,3 procentpunktiem) un gatavo metālizstrādājumu, izņemot mašīnas un iekārtas, ražošanā (par 1,4 procentpunktiem).

Apstrādes rūpniecībā konfidences rādītājs tiek aprēķināts 23 nozarēm. No tām augustā, salīdzinot ar jūliju, 12 nozarēs vērojams konfidences rādītāja pieaugums, 8 nozarēs – samazinājums, bet 3 nozarēs uzņēmēju noskaņojums nav mainījies.

Kā vēsta CSP, 2023.gada augustā ekonomikas sentimenta rādītājs Latvijā bija 94,5 (iepriekšējā mēnesī 93,4). Augustā šis rādītājs Latvijā ir nedaudz augstāks nekā kopumā Eiropas Savienībā (92,6). Ekonomikas sentimenta rādītājs raksturo kopējo sociāli ekonomisko situāciju valstī noteiktā periodā (mēnesī), un to visām ES valstīm pēc vienotas metodoloģijas aprēķina Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāts, par pamatu ņemot 15 dažādas sezonāli izlīdzinātas rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru, kā arī patērētāju konfidences rādītājā ietvertās komponentes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.