Menu
 

Rīgā un Pierīgā elektrificēs 70 kilometrus dzelzceļa līniju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sam.gov.lv Foto - www.sam.gov.lv

12.septembrī valdība apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos priekšlikumus izmaiņām Ministra kabineta (MK) noteikumos, precizējot, ka ar Atveseļošanas fonda (AF) investīcijām elektrificēs 70 km dzelzceļa līniju bezemisiju vilcienu kustības nodrošināšanai, informē SM.

Grozījumi MK noteikumos paredz, ka tiek mainīts AF investīcijas sasniedzamais rezultāts. Sākotnēji AF finansējums 72,7 miljonu eiro apjomā bija paredzēts dzelzceļa līniju Rīga–Zemitāni un Rīga–Priedaine modernizācijai un līnijas Zasulauks–Bolderāja attīstībai, kur rezultātā līdz 2026.gada 31.martam tiktu elektrificētas dzelzceļa līnijas 81 km garumā. AF plāna atskaites punkti un mērķi tika noteikti 2020.gadā, balstoties uz sākotnēji plānotām izmaksām un to pamatojumiem, taču investīcijas sagatavošanās darbu laikā identificēti vairāki ierobežojumi, kuru dēļ investīcijas tvērumā nepieciešams veikt izmaiņas.

Ņemot vērā karadarbību Ukrainā, kā arī pret Krieviju un Baltkrieviju ieviestās sankcijas, būtiski paaugstinājušās izmaksas būvniecības jomā, kas rada augstu risku AF plānā noteikto mērķu sasniegšanā. Lai novērstu iespējamos riskus, projekta īstenotājs VAS “Latvijas dzelzceļš” pārskatīja investīcijas īstenošanas scenāriju, kā atbilstošāko risinājumu izvēloties samazināt plānoto darbu apjomu Zasulauks–Bolderāja līnijā, elektrificējot tikai vienu sliežu ceļu. Līdz ar to investīcijas mērķrādītājs samazināts no 81 km uz 70 km, skaidro SM.

Ņemot vērā, ka investīcijas saņēmējam, veicot iepirkumus projekta īstenošanai, ir nepieciešams paredzēt rādītājus atbilstoši faktiskajai situācijai, tad Satiksmes ministrija iesniedza priekšlikumu Eiropas Komisijai (EK) par sasniedzamā rādītāja samazinājumu, un EK jau konceptuāli saskaņojusi SM virzītās izmaiņas AF plānā un paredzētos grozījumus MK noteikumos.

Bezemisiju dzelzceļa infrastruktūras attīstība ir viens no pasākumiem SM īstenotajā Rīgas metropoles areāla transporta sistēmas zaļināšanas reformā, kurā kopumā plānots ieguldīt 295 miljonus eiro lielu AF finansējumu. Reformas mērķis ir mazināt transporta radīto negatīvo ietekmi uz galvaspilsētas vides kvalitāti un veidot iedzīvotāju vajadzībām atbilstošus integrētus sabiedriskā transporta pakalpojumus, stiprinot dzelzceļa kā sabiedriskā transporta mugurkaula lomu. Sagaidāms, ka īstenotā reforma veicinās iedzīvotāju ikdienas pārvietošanās paradumu maiņu un mudinās iedzīvotājus pārsēsties no privātā transporta uz sabiedrisko, kas dos pozitīvu pienesumu Eiropas zaļo mērķu sasniegšanā, norāda SM.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.