Menu
 

Babītes ezerā aizturēts maluzvejnieks ar nelegāliem tīkliem, konfiscēti 96 kg zivju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - Valsts vides dienests Attēls - Valsts vides dienests

Valsts vides dienesta (VVD) inspektori naktī uz 12.septembri pie Babītes ezera aizturējuši maluzvejnieku ar 18 zvejas tīkliem, kuru kopējais garums – 900 m. Maluzvejnieka lomā atradās 96 kg zivju – līņi, brekši un karūsas, informē VVD.

Aizturētais maluzvejnieks Babītes ezera šogad pieķerts trešo reizi. Neskatoties uz atkārtotu pārkāpumu, likumdošana kriminālatbildību neparedz, ja nodarītā zaudējumu summa nesasniedz noteiktu apmēru. Uzsākts administratīvā pārkāpuma process un izņemti pārkāpuma izdarīšanas rīki – tīkli un laiva. Vainīgajam nāksies atlīdzināt nodarītos zaudējumus zivju resursiem, kas pēc pirmreizējiem aprēķiniem ir aptuveni 1400 eiro, kā arī apmaksāt naudas sodu.

Par zveju bez atļaujas fiziskai personai piemēro administratīvo sodu no 280 līdz 700 eiro. Vairākkārtēja nelegāla zveja, kuras rezultātā iegūts liels apjoms zivju, ir pamats maksimālā vai tam pietuvināta naudas soda piemērošanai, skaidro VVD.

Iegūtais loms no maluzvejnieka konfiscēts. Zivis konfiscēšanas brīdī bijušas bez dzīvības pazīmēm, tādēļ nogādātas Rīgas Zooloģiskajam dārzam, kur kalpos par barību Zooloģiskā dārzā mītošajiem dzīvniekiem.

Pēc VVD zvejas kontroles inspektoru reģistrētajiem datiem, 2023.gadā Latvijas iekšējos ūdeņos ir atrasti un izcelti 1436 nelikumīgi zvejas rīki, no kuriem izplatītākie nelegālie zivju ieguves rīks ir ūdas (562 rīki), 319 vēžu murdi, 261 tīkls un 101 zivju murds. Lielākā daļa jeb 1279 rīki ir bezsaimnieka, t.i., rīki, kuru īpašnieks uz to atrašanas brīdi nav zināms, vēsta VVD pārstāvji.

VVD inspektori regulāri apseko maluzvejnieku iecienītas ūdenstilpes, tostarp pastiprināti kontrolē zivju tirdzniecības vietas, tādā veidā radot šķēršļus nelegālo zivju apritei. Nozīmīga iesaiste vides pārkāpumu novēršanā ir iedzīvotājiem, kas ziņo par aizdomīgām darbībām ūdenstilpju tuvumā, VVD arī turpmāk aicina ziņot, zvanot uz tālruni 26338800 vai izmantojot mobilo lietotni “Vides SOS”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.