Menu
 

Kad var sākt norūdīt zīdaini? Apriņķis.lv

  • Autors:  Jekaterina Bovtramoviča, fizioterapeite, “Rimi bērniem” kustības un stājas eksperte
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Nav šaubu, ka norūdīšanās ir veselīga un ļoti ieteicama bērniem, jo tā paaugstina imunitāti un nostiprina organisma aizsargspēju pretoties infekcijām, turklāt norūdīti bērni vieglāk adaptējas jauniem apstākļiem. Bet vai drīkst rūdīt arī zīdaini?

Tikko dzimušu zīdaini vēl nevajadzētu sākt rūdīt, jo viņam ir svarīgi adaptēties jaunajā vidē, kur viss ir jauns un nepazīstams – jaunas smaržas, garšas, sensorās sajūtas. Taču, kad ir pagājušas dažas nedēļas un mazulis sasniedzis mēneša vecumu, var sākt domāt par norūdīšanu.

1–3 mēnešu vecums

Mazuļa norūdīšanu ieteicams sākt ar pavisam vienkāršām un ikdienišķām darbībām, pievēršot īpašu uzmanību bērna uzvedībai un pašsajūtai.

Gaisa peldes

Zīdaiņa pirmā rūdīšanās varētu būt iespēja katru dienu padzīvoties plikam. Ja gaisa temperatūra istabā ir zemāka par 18–20 grādiem, norūdīšanos var sākt ar vienu līdz divām minūtēm dienā, taču, ja istabā ir siltāk, rūdīšanos var sākt ar 5 minūtēm dienā. Svarīgi vērot, lai bērns jūtas ērti un ir omulīgs. Ar laiku gaisa peldes var kļūt garākas un biežākas.

Pastaigas svaigā gaisā

Pastaigas svaigā gaisā ir ļoti vērtīgas gan bērnam, gan mammai, tādēļ ieteicams pēc iespējas biežāk doties pastaigās mežā vai jūras piekrastē, jo jonizētais jūras gaiss var pozitīvi ietekmēt mazuļa pašsajūtu un kļūt par labu rūdīšanos.

Peldināšana

Peldināšana un mazgāšana ir divas atšķirīgas lietas – peldināšana uzskatāma par norūdīšanās procedūru, tādēļ tās laikā bērnu nav ieteicams mazgāt. Ieteicams mazuļa peldināšanu sākt pakāpeniski. Sākumā zīdaini var likt mazajā vanniņā uz 5 minūtēm 37 grādu temperatūrā. Kad viņš ir pieradis, var sākt peldināt lielajā vannā un pakāpeniski temperatūru pazemināt no 37 grādiem uz 36 un tad uz 35 grādiem. Bērnam lielā vanna ir kā baseins, kurā viņš var brīvi izkustināt rociņas un kājiņas. Arī šī fiziskā aktivitāte viņu norūdīs.

3–6 mēnešu vecums

Kad zīdainis ir sasniedzis 3 mēnešu vecumu, jau iepriekš minētajām rūdīšanās metodēm var pievienot jaunas.

Dzīvošanās uz grīdas

Trīs mēnešu vecumā zīdainis var sākt dzīvoties uz grīdas, taču svarīgi, lai mazuļa apģērbs ir ērts un lai rokas un pēdas ir plikas. Mazulim var aplikt mazu pakaviņu ar nosacījumu, ka tas netraucē kustēties. Tāpat apkārt var novietot rotaļlietas, ko bērns var trenēties satvert. Iespēja brīvi izkustēties kalpos par dabisku vingrošanu, bērnam ļaujot sajust cieto virsmu un savu ķermeni.

6–12 mēnešu vecums

Šajā vecumposmā rūdīšanās kļūst aktīvāka, jo bērns ir paaudzies, tādēļ vēlas vairāk kustēties un izzināt pasauli.

Vingrošana

Vecāki var vingrot kopā ar bērnu, tādēļ nav obligāti jādodas pie speciālista. Vingrošana ne tikai palīdz norūdīt mazuli, bet arī stiprina vecāka un bērna savstarpējo emocionālo saikni.

Plikas pēdas

Vasarā bērnam ir iespēja brīvā dabā dzīvoties ar plikām pēdām. Staigāšana un rāpošana pa nelīdzenām virsmām norūda un attīsta muskuļu spēku, savukārt staigāšana un rāpošana pa zālāju dārzā vai pa smiltīm pludmalē var būt lielisks veids, kā iepazīt apkārtējo vidi. Ļaujot mazulim dzīvoties pa zemi ārā, svarīgi izvērtēt drošību, piemēram, jāskatās, lai zāle nav pārāk gara vai asa, lai smiltis nav pārāk karstas, lai uz zemes nav stiklu vai citu asu priekšmetu.

Peldēšana baseinā vai atklātos ūdeņos

Sākot no 6 mēnešu vecuma, bērnu var vest uz nodarbībām peldbaseinā, kā arī ļaut vasarā pamērcēt kājiņas atklātos ūdeņos. Ar peldēšanos jūrā vai ezerā šajā vecumposmā gan jāuzmanās, jo ir iespējami dažādi infekciju riski.

Sauļošanās

Šajā vecumposmā bērns vasarā var padzīvoties saulē laiku, kas nepārsniedz 5 minūtes. Lai zīdainis varētu pavadīt laiku atklātā saulē, bērnam obligāti jāuzklāj SPF aizsargkrēms un jāuzliek cepurīte. Ja gaisa temperatūra pārsniedz 30 grādus, sauļošanās būtu jāatliek. Noteikti nevajadzētu doties garās pastaigās saulē, kad saules stari apspīd bērna ādu, jo tas var radīt apdegumu un pēc tam arī ādas lobīšanos.

Rīvēšana ar mitru dvieli

Bērniņu var norīvēt ar mitru un vēsu dvieli. Ieteicams procedūru sākt no kājām un tad pakāpeniski virzīties uz augšu – sākt rīvēt kājiņas, tad muguriņu un rociņas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.