Logo
Drukāt šo lapu

Visbiežāk pieļautās kļūdas attiecībā uz naudu: kā no tām izvairīties? Apriņķis.lv

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai gan šķiet, ka esam ļoti racionālas būtnes, tomēr ne vienmēr tā rīkojamies. Nereti mūsu rīcību nosaka spontāni lēmumi, neatliekamu darbu atlikšana uz rītdienu, pakļaušanās modei vai aktuālajām tendencēm. Diemžēl tas attiecas arī uz tik nopietnu jomu kā mūsu finanses.

Mums visapkārt ir daudz dažādu kārdinājumu – jaunāka modeļa viedierīces, aktuāli sezonas apģērbi, jaunas aplikācijas ar abonēšanas maksu, kas tā vien aicina atvērt mūsu maciņus un iztērēt to, ko esam nopelnījuši. Tomēr pārticīga un finansiāli nodrošināta dzīve ir iespējama tikai tad, ja ļoti apzināti pārvaldām savus ienākumus un rūpīgi izvērtējam, kam savus ienākumus novirzām.

Nepārzinām savu budžetu

Ne vienmēr pārvaldām savus ieņēmumus un izdevumus, kā rezultātā mēneša beigās saprotam, ka esam dzīvojuši pāri saviem līdzekļiem un josta ir jāpievelk ciešāk vai vēl ļaunākā gadījumā – jāaizņemas. Lai no tā izvairītos, ieteicams ieviest ieņēmumu un izdevumu uzskaiti. Šim nolūkam ir pieejamas gan dažādas lietotnes, piemēram, “Spending Tracker, kas palīdz ieviest kārtību budžeta plānošanā, gan var izmantot vienkārši pierakstus vai “Excel” programmu datorā.

Ja nav iespējas veikt šādu uzskaiti ikdienā, vēlams pārskatīt savu budžetu vismaz pirms iepriekš paredzamiem izdevumu palielinājumiem, piemēram, pirms apkures sezonas sākuma. Tas palīdzēs saprast, vai plānoto ienākumu būs pietiekami, lai segtu visus paredzētos izdevumus un, vai nepieciešams atteikties no kāda pirkuma, vai laikus jāveido uzkrājums attiecīgajam periodam.

Atliekam obligātos maksājumus

Ikmēneša regulārie maksājumi par mājokli, mācībām, telefonu, sporta klubu u.c. jāveic tiklīdz ir saņemts rēķins vai esam saņēmuši darba algu. Atliekot maksājumus uz vēlāku laiku, mēdzam tos aizmirst un mēneša beigās, kad nauda jau ir iztērēta, secinām, ka rēķini joprojām nav apmaksāti. Tā iedzīvojamies soda procentos un uzliekam papildu slogu nākamā mēneša budžetam.

Neizmantojam nodokļu atmaksu

Lielai daļai iedzīvotāju gada laikā veidojas iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa vai arī ir iespēja saņemt atpakaļ daļu naudas, kas iztērēta par iemaksām pensiju 3. līmenī, mācībām, medicīnas izdevumiem, tomēr nereti iedzīvotāji šo iespēju neizmanto. Šobrīd iedzīvotāji, kuriem par iepriekšējo gadu būs izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksa, bet nebūs čeku par attaisnotajiem izdevumiem, nodokļa pārmaksu varēs saņemt automātiski, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Tomēr jāņem vērā, ka, lai atgūtu pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, piemēram, zobārstniecību, izglītību, bērnu pulciņiem u.tml. arī turpmāk būs jāsniedz deklarācija. Lai gan var šķist, ka deklarācijas aizpildīšanas process ir sarežģīts un laikietilpīgs, pēdējo gadu laikā tas ir būtiski atvieglots. Neizmantojot šo iespēju, maciņā nenonāk līdzekļi, kas varētu tikt novirzīti dažādu izdevumu segšanai.

Nesalīdzinām preču un pakalpojumu cenas

Lai gan cenu salīdzināšana veikalā vai pie pakalpojuma sniedzēja aizņem zināmu laiku, tomēr tā var bieži būt finansiāls ieguvējs. Īpaši preču vai pakalpojumu iegāde ar atlaidi pirmajā mirklī var šķist finansiāli izdevīga, taču, ja salīdzināsiet reizēm tā var atklāt, ka, piemēram, cena par kilogramu konkrēta pārtikas produkta bez atlaides nereti gala rezultātā var izmaksāt lētāk nekā mazāka daudzuma attiecīgās preces ar atlaidi.

Ir pieejamas arī dažādas cenu salīdzināšanas vietnes, piemēram, “Kurpirkt.lv”, kas šo procesu padara pavisam vienkāršu un ātru.

Iegādājamies nevajadzīgas preces vai pakalpojumus

Dažādu preču vai pakalpojumu reklāmas mēdz būt ļoti uzrunājošas, kā rezultātā iegādājamies to, ko vēlāk nemaz nelietosim. Apģērbs, sadzīves tehnika, TV programmu abonementi, ir daži no piemēriem. Nereti pakļaujamies arī atlaižu kārdinājumam vai satura veidotāju reklāmai. Izvairīšanās no spontāniem pirkumiem un lēmuma izdarīšanas atlikšana uz vēlāku laiku, lai izvērtētu pirkuma nepieciešamību, var palīdzēt ietaupīt būtiskus naudas līdzekļus.

Pārmaksājam par zīmolu vai dizainu

Ir preces, kurās ir vērts investēt, piemēram, energoefektīva sadzīves tehnika, tomēr mēdzam pārmaksāt par standarta lietām, kuru kvalitāte būtiski neatšķiras – atšķirība ir tikai cenā un zīmola nosaukumā. Ne vienmēr ir jāiegādājas, piemēram, jaunākā modeļa lieta, kuras cena pēc dažiem mēnešiem vai sezonas būs kritusies. Ieteicams rūpīgāk izvērtēt, vai šīs preces tiešām ir nepieciešamas un apdomāt iespēju labāk ietaupīto naudu uzkrāt un novirzīt lielākam pirkumam.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024