Menu
 

Ābolu audzētāji: Šogad Latvijā ābolu raža ir mazāka nekā pērn

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šogad Latvijā ābolu raža ir mazāka nekā pagājušajā gadā, aģentūrai LETA atzina aptaujātie ābolu audzētāji.

Tostarp SIA "Pūres dārzi" īpašnieks Edmunds Grīnbergs aģentūrai LETA stāstīja, ka rudens ābolu raža, lai gan kvalitatīvāka, ir būtiski mazāka nekā gadu iepriekš. To galvenokārt ietekmēja krusa, no kuras uzņēmuma dārzi šogad cieta trīs reizes.

Viņš piebilda, ka arī sausums un pavasara salnas ietekmēja ražu, bet atšķirībā no krusas un salnas, dārzu īpašnieki pret sausumu var cīnīties. Turklāt salnas ietekmēja tikai atsevišķas šķirnes.

Vienlaikus Grīnbergs stāstīja, ka arī vietējo ābolu patēriņš ir "neiepriecinoši mazs".

Viņš atzina, ka vietējiem ražotājiem cenas ziņā ir grūti konkurēt ar āboliem, kas tiek ievesti no Polijas un ir lētāki, lai gan uzņēmuma veikalā, piemēram, ir arī novērots, ka iedzīvotāji priekšroku dod lielākiem āboliem, kas nereti ir dārgāki, nevis mazajām un vidējām šķirnēm.

Tāpat "Pūres dārzu" īpašnieks piebilda, lai gan uzņēmumam ir laba sadarbība ar mazajiem un vidēja izmēra veikaliem, ir grūti iztikt bez lielajiem lielveikalu tīkliem, bet augļkopji vēlētos lielāku izpratni no lielajiem veikaliem. Patlaban lielveikali ir samazinājuši iepirkumu cenas līdz līmenim, kad atsevišķi ražotāji nevēlas realizēt par tik zemām cenām.

Grīnbergs skaidroja, ka zemās iepirkumu cenas neatbilst ābolu audzētāju izmaksām, piemēram, algām ābolu vācējiem un elektrībai ābolu uzglabāšanai.

Vienlaikus Grīnbergs stāstīja, ka "Pūres dārzi" savus augļus realizē arī programmā "Piens un augļi skolai", un pauda cerību, ka šogad programma notiks ilgāk nekā pērn.

Kooperatīva "Zelta ābele" valdes priekšsēdētājs Gints Neimanis aģentūrai LETA stāstīja, ka patlaban audzētāji nesteidzas ar ābolu realizāciju un novāktie āboli tiek atlikti glabāšanai. Laika apstākļi ražas darbiem pagaidām bijuši labvēlīgi.

Viņš teica, ka, lai gan no audzētājiem nav saņemtas lielas sūdzības par darbinieku trūkumu, atrast darbiniekus kļūst arvien grūtāk un problēma katru gadu kļūst tikai akūtāka.

Tāpat Neimanis norādīja, ka ābolu ražu dažādos reģionos ļoti atšķiras. Galvenokārt ražas atšķirības veicināja laika apstākļi, tostarp gan lielgraudu krusa, gan parastie krusas negaisi.

Kooperatīva vadītājs skaidroja, ka patlaban ābolu cenas ir samazinājušās, bet cenu svārstības galvenokārt ietekmē mazie audzētāji, kuriem nav noliktavu, kur ābolus ilgstoši uzglabāt, tāpēc veikaliem produkcija tiek pārdota lētāk.

Viņš paredzēja, ka vēlāk, kad mazie audzētāji visu produkciju būs realizējuši, cenas atkal kāps. Patlaban, pēc Neimaņa aplēsēm, ābolu cena ļaus audzētājiem šajā sezonā strādāt virs pašizmaksas.

Neimanis arī norādīja, ka nozarē problēmas jau ilgstoši sagādā vairumtirgotāji, kuri importēto produkciju pārdod kā Latvijas. Vienlaikus arī tuvākajās Eiropas valstīs ābolu raža šogad samazinājusies. Lietuvā un Polijā ābolu šogad varētu būt par trešdaļu mazāka nekā ierasts, tādēļ Neimanis apsvēra iespēju, ka arī importa spiediens uz vietējo produkciju nebūs tik spēcīgs.

"Zelta ābele" vadītājs norādīja, ka arī Latvijā ābolu raža būs mazāka, bet precīzākas aplēses varēs pateikt vien oktobrī, kad rudens ābolu vākšana būs noslēgusies.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.