Menu
 

Aptaujā tiesu apmeklētāji atzinīgi novērtējuši tiesu darbu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Tiesu apmeklētāji atzinīgi novērtē tiesu darbu, secināts Tiesu administrācijas (TA) un domnīcas "Providus" organizētā tiesu apmeklētāju aptaujā.

Kā informēja TA, tiesu apmeklētāji pēc tiesas sēdes tika lūgti aizpildīt izsniegto anketu, kura veidota, lai varētu konstatēt problēmas, ja tādas ir, noskaidrot, kā vērtē tiesneša attieksmi un darbu tiesas sēdes laikā, vai saziņa ar tiesu ir pieejama un konstruktīva. Atšķirībā no citām sabiedriskās domas aptaujām, kur respondenti izvēlēti izlases kārtā, šī aptauja tika organizēta tieši mērķauditorijai - tiesu apmeklētājiem.

Tiesu apmeklētāji tiesu darbu novērtējuši ļoti pozitīvi, atzinīgi vērtējot gan tiesneša darbu, gan tiesu darbinieku palīdzību un atbalstu tiesas procesa norisē. Visaugstāko vērtējumu respondenti sniedza par darbinieku attieksmi un procesa norisi tiesas zālē, novērtējot to ar 4,6 ballēm no piecām.

Tiesas darba kvalitāte tika noskaidrota pēc vairākiem parametriem, tajā skaitā, cik ērti iepazīties ar lietas materiāliem, vai viegli orientēties tiesas ēkā un saņemt informāciju, kāda bijusi darbinieku attieksme, vai saprotama tiesas sēdes kārtība, vai noskaidrota tiesneša objektivitāte, neitralitāte un attieksme, vai bijis precīzs sēdes sākuma laiks.

Tiesu apmeklētāji tiesnešu attieksmi novērtējuši ar 4,5 ballēm no piecām, tāds pats vērtējums ir tiesnešu objektivitātei un neitralitātei. Tiesu apmeklētāji procesuālās kārtības un savu tiesību saprotamību novērtējuši ar 4,6 ballēm no piecām.

Aptaujas rezultāti atklājuši arī dažus tiesu darba aspektus, kuri būtu jānovērš un jāuzlabo, piemēram, jāuzlabo tiesas sēdes sākuma laika precizitāte, jo šajā aspektā novērtējums ir 4,3 balles no piecām.

Aptaujas dalībniekiem bija iespēja brīvā formā sniegt rakstiskus komentārus par saskarsmi ar tiesu un tiesas procesa norisi, kuru tiesu apmeklētāji novērtējuši atzinīgi. Piemēram, norādīts, ka process notika atbilstoši spēkā esošajam procesuālajam regulējumam, tika ievērots sacīkstes princips, tiesa neuzdeva lietas dalībniekiem nevajadzīgus un liekus jautājumus, bija vērojama augsta tiesas profesionalitāte, neitralitāte un objektivitāte, kā arī laba nolēmuma kvalitāte.

Aptauja norisinājās no 2022.gada janvāra līdz šā gada martam, saņemot 991 anketu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.