Menu
 

Karjeras nedēļā aicinās jauniešus iepazīt un pilnveidot dažādas prasmes

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - VIAA Ilustrācija - VIAA

Karjeras nedēļā, kas norisināsies no 16.oktobra līdz 20.oktobrim, aicinās jauniešus apzināt, izvērtēt un attīstīt savai karjerai un ikdienai noderīgās prasmes, aģentūra LETA noskaidroja Valsts izglītības attīstības aģentūrā (VIAA).

Uzmanības lokā būs dažādas prasmju grupas - vispārīgās jeb caurviju prasmes, personīgās, IT un profesionālās prasmes. Nedēļas noslēgumā visas iegūtās zināšanas par prasmēm katram skolēnam būs iespēja apkopot savā "prasmju portfelī", kas šogad izvēlēts kā Karjeras nedēļas simbols.

Pirmdien, 16.oktobrī, plkst.18.30 notiks tiešsaistes nodarbība vecākiem un pedagogiem "Konkurētspējīgas prasmes ikvienam", kurā karjeras konsultante un "Karjeras attīstības atbalsta balvas - 2023" laureāte Agnese Metuzāle aktualizēs konkurētspējīgu prasmju un to attīstības nozīmi ikviena cilvēka dzīvē, atklājot, kādi ir šī brīža darba tirgus izaicinājumi. Nodarbības dalībnieki uzzinās, kur un kā iegūt nepieciešamās prasmes un kā novērtēt sev jau piemītošās iemaņas. Tiešraidei tiks nodrošināts surdotulkojums.

Otrdien, 17.oktobrī, VIAA ar saukli "Attīsti personīgās prasmes!" aicinās skolas pievērst skolēnu uzmanību personīgo un ar tām cieši saistīto nodarbinātības prasmju izzināšanai, akcentējot kognitīvo, sociālo un emocionālo prasmju lomu ikvienā nozarē un profesijā, organizējot saliedēšanās spēles, erudīcijas konkursus, prāta spēles un sportiskas aktivitātes.

Savukārt trešdien, 18.oktobrī, skolēniem un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem būs iespēja pārbaudīt un pilnveidot savas zināšanas par IT jomu. 

"IT prasmju dienā" norisināsies Latvijā pirmais IT eksāmens skolām, kurā varēs piedalīties skolēni vairākās vecuma grupās, sākot no 5.klases. Jauniešiem būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas un apgūt jaunas prasmes, kas palīdzēs arī turpmāk pārliecinoši strādāt ar jaunajām tehnoloģijām un rīkiem. Pēc eksāmena skolām būs iespēja saņemt šī eksāmena rezultātus, kas palīdzēs novērtēt vispārējo skolēnu zināšanu līmeni IT jomā. Eksāmenu varēs pildīt arī individuāli, un ikviens interesents zināšanas varēs pārbaudīt arī ceturtdien, 19.oktobrī, un piektdien, 20.oktobrī. Labāko rezultātu ieguvēji saņems balvas no Latvijas IT uzņēmumiem.

"IT prasmju dienā" paredzēta arī praktiska nodarbība programmēšanas pamatprasmju apguvei, sākot no 5.klases, tajā īpaši iedrošinot piedalīties meitenes. 

Lai gūtu priekšstatu par profesiju daudzveidību, ar saukli "Iepazīsti profesionālās prasmes!" ceturtdien, 19.oktobrī, izglītības iestādes būs aicinātas iesaistīt skolēnus dažādās interaktīvās aktivitātēs, organizējot nodarbības, lai uzzinātu par daudzveidīgajām profesionālās izglītības iespējām, viesoties profesionālās izglītības iestādēs un uzņēmumos vai uzņemt to pārstāvjus pie sevis skolā, lai smeltos iedvesmu no dažādu jomu profesionāļiem.

Karjeras nedēļas noslēgumā - piektdien, 20.oktobrī - skolēniem būs iespēja izveidot savu "prasmju portfeli", kopā ar pedagogiem pārrunājot nedēļas laikā iegūtās zināšanas par prasmēm, kas palīdzēs gūt panākumus turpmākā karjerā un noderēs ikdienas dzīvē, un reflektējot par to, kādas prasmes vēl nepieciešams uzlabot un pilnveidot nākotnē.

Karjeras nedēļa šogad notiks 11.reizi.

Eiropas Komisija 2023.gadu pasludinājusi par Eiropas Prasmju gadu, lai veicinātu konkurētspēju, līdzdalību un talantu attīstību. Tajā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu, dalībvalstīm, sociālajiem partneriem, nodarbinātības dienestiem un citiem partneriem rosinās sniegt atbalstu mūžizglītībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.