Menu
 

Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeimas Juridiskā komisija trešdien pirmajam lasījumam lēma virzīt grozījumus Ceļu satiksmes likumā, ar kuriem iecerēts palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem, vēsta Saeimas preses dienests.

Ar grozījumiem plānots noteikt, ka par ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 kilometriem stundā transportlīdzekļa vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 144 līdz 192 naudas soda vienībām (no 722 līdz 960 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 12 mēnešiem.

Savukārt, ja ātrums tiks pārsniegts apdzīvotā vietā, plānots piemērot naudas sodu no 208 līdz 280 naudas soda vienībām (no 1040 līdz 1400 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 24 mēnešiem.

likumprojekts paredz, ka gadījumos, kad atļautais braukšanas ātrums būs pārsniegts vairāk nekā par 70 kilometriem stundā, plānots piemērot naudas sodu 400 naudas soda vienību apmērā (2000 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 36 mēnešiem.

Šobrīd transportlīdzekļu vadītājiem par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā piemēro naudas sodu no 72 līdz 136 naudas soda vienībām (no 360 līdz 680 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz sešiem vai 12 mēnešiem atkarībā no pārkāpuma izdarīšanas vietas.

Satiksmes plūsmā 71 procents autovadītāju ārpus apdzīvotām vietām pārsniedz atļauto ātrumu. Eiropas valstu vidū Latvija ar šiem rādītājiem izceļas kā īpaši nedroša vieta satiksmes dalībniekiem. Ceļu satiksmes drošības rādītāji, tostarp atļautā ātruma pārsniegšana, mobilo ierīču lietošana braukšanas laikā, kā arī bojāgājušo un smagi ievainoto skaits Latvijā ir ievērojami sliktāki nekā lielākajā vairākumā Eiropas Savienības valstu, uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai, norāda Saeimas preses dienests.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.