Menu
 

Asociācija: Augļiem un dārzeņiem atkal piemērojot 21% PVN likmi, nozarē atgriezīsies "pelēkais tirgus"

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Augļiem un dārzeņiem atkal piemērojot 21% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, nozarē atgriezīsies "pelēkais tirgus", pauda Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas pārstāvis Uldis Jaunzems.

"Atteikšanās no 5% PVN likmes augļiem un dārzeņiem nozarē faktiski ir "spļāviens sejā" vietējiem zemniekiem, vietējās produkcijas patērētājiem, kā arī tirgotājiem, kas ilgstoši cīnījušies ar negodprātīgiem ēnu ekonomiku atbalstošiem konkurentiem," uzsver Jaunzems.

Viņš prognozē, ka tādējādi strauji pieaugs ēnu ekonomika, jo vietējā vairumtirgotāja cenas vairs nespēs konkurēt ar kaimiņvalstu cenām.

Jaunzems norāda, ka pirms PVN samazinātās likmes ieviešanas nozarē ēnu ekonomikas īpatsvars bija būtisks, tostarp bieži tirgoja importētus dārzeņus un ogas, kas tika uzdoti par pašmāju produkciju, turklāt nodokļu atšķirība starp Latviju un Lietuvu vai Poliju nereti tika izmantota negodīgi.

Tāpat viņš pauž pārsteigumu par zemkopības ministra Armanda Krauzes (ZZS) publiski pausto atbalstu atjaunot augļiem un dārzeņiem 21% PVN likmi, neskatoties uz to, ka, atrodoties opozīcijā, Krauze solīja cīnīties par nozari. 

Jaunzems apstrīd arī Krauzes pausto, ka, samazinot PVN likmi augļiem un dārzeņiem, ir veicināts "milzīgs importa produkcijas patēriņš."

Viņš skaidro, ka, ņemot vērā lielo ēnu ekonomikas daļu, līdz 2018.gadam liela daļa importētā augļu un dārzeņu apjoma statistikā neuzrādījās. "Tieši pēc samazinātās PVN likmes ieviešanas parādījās reālais importēto dārzeņu un augļu apjoms, jo tirgotājiem vairs nebija izdevīgi apjomu slēpt," uzsver Jaunzems.

Tāpat viņš paredz, ka atjaunojot 21% PVN likmi Latvijas iedzīvotāji būs spiests ar savu maciņu atbalstīt kaimiņvalstu audzētājus. Tostarp, iespējams, daudzos gadījumos domājot, ka pērk pašmājās audzētu produkciju.

"Uzskatām, ka politiķiem, kuri pirms vēlēšanām ir devuši solījumu pārstāvēt mūsu nozares intereses, rūpējoties par sabiedrības labturību un ekonomikas izaugsmi, ir jābūt atbildīgiem. Pirmkārt, uzņemoties atbildību par katru savu lēmumu un tā ietekmi," norāda Jaunzems.

Tāpat viņš akcentē, ka nozarē neizpratni rada fakts, ka pirms dažiem mēnešiem Zemkopības ministrija (ZM) pati rosināja saglabāt samazināto PVN likmi augļiem un dārzeņiem.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 28.septembrī, Krauze intervijā Latvijas Radio sacīja, ka līdz ar PVN samazināto likmi augļiem un dārzeņiem Latvijā ir pieaudzis importa produkcijas patēriņš. "Attiecībā uz augļiem un dārzeņiem milzīgu kāpumu ir piedzīvojusi importa produkcija. Faktiski, samazinot PVN likmi, mēs esam veicinājuši arī importa produkcijas patēriņu Latvijā, bet tāds nav mūsu mērķis - mūsu mērķis ir palīdzēt vietējiem," teica ministrs.

Vienlaikus jautāts, vai ZZS plāno rosināt turpmāk noteikt samazināto PVN likmi, piemēram, 0% apmērā atsevišķiem pārtikas produktiem, kā iepriekš, strādājot opozīcijā, ZZS ir minējusi, Krauze norādīja, ka par to tiks diskutēts.

Savukārt "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais iepriekš aģentūrai LETA teica, ka PVN samazinātās likmes piemērošana augļiem un dārzeņiem ļoti pozitīvi ietekmēja nozari, tostarp pārstāja būt izdevīgas dažādas pelēkās shēmas, kā valstī ievest nereģistrētus produktus, jo vairs nebija izdevīga peļņa no nodokļu likmju starpības. Atgriešanās pie vecās nodokļu likmes nozīmēs, ka var atgriezties tās pašas vecās problēmas.

ZM informatīvajā ziņojumā iepriekš norādīja, ka laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā augļu un dārzeņu nozare ir būtiski attīstījusies. Augļkopības un dārzeņkopības platības palielinājušās par 5%, saražotās produkcijas vērtība kāpusi par 46%, bet eksporta vērtība - par 77%.

ZM arī atzīmēja, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir dubultojusies, Latviju ierindojot trešajā vietā ES aiz Luksemburgas un Slovēnijas, dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES vidējā rādītāja, savukārt kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57%, Latviju ierindojot sestajā vietā.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.