Menu
 

Agresīvs kaķis: problēmas cēloņi un sekas

  • Autors:  Anete Kalniņa, “Rimi mājdzīvniekiem” veselības eksperte, sertificēta veterinārārste
Foto –  www.unsplash.com Foto – www.unsplash.com

Agresijas izpausmes ir viena no visbiežāk sastopamajām kaķu uzvedības problēmām. Lai arī ne vienmēr agresīva kaķa uzvedība tiek uztverta tikpat nopietni kā suņa agresija, tomēr arī kaķis agresijas uzplūdos var nodarīt nopietnu kaitējumu mājiniekiem, ciemiņiem un citiem dzīvniekiem.

Kāpēc tā notiek?

Agresīvai uzvedībai var būt dažādi cēloņi un izpausmes. Bieži sastopama ir teritoriālā agresija – kaķis sargā savu teritoriju no sugas brāļiem, taču dažkārt agresiju var vērst arī pret ģimenes locekļiem un ciemiņiem. Kaķim ir vērā ņemami ieroči – asi nagi un zobi, kuru kodumi un skrāpējumi var nodarīt nopietnu kaitējumu un izraisīt iekaisumu. Būtiski ir saprast, vai agresija ir saistīta ar teritorijas sargāšanu, kas ir salīdzinoši dabiska uzvedība, vai tomēr tās pamatā ir veselības problēmas, kas nereti kļūst par šādas uzvedības cēloni.

Pirms dusmojies uz dzīvnieku, pārbaudi tā veselību!

Virkne saslimšanu var veicināt agresīvu uzvedību, kas ignorētas un neapjaustas var radīt nopietnus sarežģījumus. Sāpes ir viens no cēloņiem, kāpēc kaķis pēkšņi var kļūt agresīvs. Par iemeslu var kļūt, piemēram, locītavu sāpes vai urīnceļu problēmas, kas nereti rada sāpes un stresu, likumsakarīgi veicinot arī agresīvu uzvedību. Arī cilvēks nebūtu jauks un pozitīvi noskaņots, ja viņam nemitīgi kaut kas sāpētu. Agresīvas uzvedības izpausmes ir raksturīgas arī hormonālu saslimšanu, piemēram, cukura diabēta un vairogdziedzera hiperfunkcijas gadījumā.

Ja kaķis nav kastrēts (sterilizēts) un kļūst agresīvs, uzvedība var būt tiešā veidā saistīta ar dzimumhormoniem. Piemēram, nekastrēta runča agresija visbiežāk izpaužas pret sugas brāļiem, tādēļ atgādinu, ka kaķi, kurš sasniedzis 6 mēnešu vecumu un nav kastrēts, ārpus savas teritorijas laist nedrīkst. Šādos gadījumos agresīvas uzvedības problēmas visbiežāk atrisina kastrācija.

Kādas var būt agresīvas uzvedības sekas?

Agresija rada ne vien diskomfortu pašam dzīvniekam, bet arī traumas apkārtējiem. Sugas brāļiem pēc kautiņiem nereti veidojas abscesi jeb ļoti sāpīgi, strutām pildīti veidojumi, kuri bieži novēršami tikai ķirurģiski. Uz kaķa zobiem un nagiem ir daudz dažādu baktēriju, tādēļ pat neliela trauma, kas rodas cīniņa rezultātā, kļūst par perfektu baktēriju vairošanās vidi un iekaisuma perēkli. Tāpat starp kaķiem kautiņos notiek bīstamu infekcijas slimību, piemēram, kaķu imūndeficīta vīrusa pārnese.

Cilvēkam kaķa kodumi ne vien sāp un slikti dzīst, bet arī bieži iekaist un atstāj rētas. Kaķa radīto pušumu rezultātā var notikt infekciju, piemēram, cilvēkiem bīstamās toksoplazmozes un kaķu skrāpējumu slimības ierosinātāju pārnese.

Ko darīt?

Aicinu vērsties pie veterinārārsta un izvērtēt dzīvnieka veselības stāvokli. Ja saslimšanas netiek konstatētas, tad var pievērsties citiem risinājumiem. Agresiju var mazināt, piemēram, ar nomierinošiem līdzekļiem, tai skaitā feromonu jeb laimes hormonu saturošu spreju, kuram piemīt arī nomierinošs efekts. Tāpat uzmanība jāpievērš videi – ja mājās ir vairāki kaķi, jāskatās, lai starp mīluļiem nav konkurences par ēdienu, kā arī jānodrošina atsevišķas tualetes un gana daudz aktivitāšu iespēju, lai kaķis varētu paust sugai raksturīgo uzvedību veselīgos veidos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.