Menu
 

Trešo gadu Lēdurgā norisināsies Putras diena

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Rudens ir ražas novākšanas, graudu kulšanas, malšanas laiks un tradicionālais ēdiens – putra –, atbilstoši laikam, tiek celta godā. Tāpēc 8.oktobrī no plkst. 14.00 līdz 17.30 Lēdurgā notiks Putras diena. Pasākums jau trešo gadu tiek rīkots Lēdurgā, jo šeit ir spēcīgas zemnieku saimniecības un netālu no estrādes atrodas Muižas parks, Puķudruvas un graudu kalte, kas dod iespēju veidot saturā un norisēs bagātu pasākumu.

Siguldas novada pašvaldībā pavēstīja, ka pasākuma atklāšana notiks plkst. 14.00 Lēdurgas estrādē. Īpašs brīdis Putras dienā ir Lēdurgas zemnieku saimniecību tehnikas parāde – pēc goda apļa brauciena, kas notiks no plkst. 14.20 līdz 14.50 no Dzirnavezera līdz Aģes veikala stāvlaukumam, tehniku varēs apskatīt, iekāpt, aptaustīt un aprunāties ar saimniekiem. No plkst. 14.30 līdz 16.00 turpat estrādē  ikviens tiek aicināts uz sadziedāšanos un sadancošanos kopā ar Etno kompāniju “Zeidi”. Pie Lēdurgas Kultūras nama rokdarbniecēm būs iespēja darboties radoši, būs pavārgrāmatu izstāde – maiņa “Puķudruvās” un koka karošu grebšana.

Lēdurgas kaltē no plkst. 14.30 līdz 16.00 norisināsies spēka aktivitātēs kopā ar biedrību “KidFitLand”, būs svēršanās uz lielajiem svariem, dzirnakmens iemēģināšana, graudaugu terapija graudu kastēs, kā arī kaltes saimnieka stāsti. Tāpat būs aplūkojama vētījamā jeb graudu attīrīšanas mašīna no “Cēsnieku” mājām.

Estrādes autostāvvietā no plkst. 14.00 līdz 16.00 notiks tikšanās ar ZS “Saknītes” telīti Putru, kura savu vārdu ieguva iepriekšējā gada pasākumā. Turpinot tradīciju, tiks izvēlēts vārds arī jaunajai Holšteinas melnraibajai telītei.

Estrādē zem ozoliem no plkst. 14.30 līdz 16.00 notiks aizdaru parāde, degustācija un izloze. ZS “Zutiņi” saimniece Rūta vārīs ķinku. Par “ķinku” Ziemeļvidzemē sauc īpašu kartupeļu putru. Ķinkai pa pēdām varēsi sekot Latvijas kartē un iezīmēt arī savas bērnības putras vārdu. Tiks vārīta arī ukraiņu īpašā kukurūzas putra banušs”, tās laikā paredzēta arī saruna ar vēsturnieku, Vidzemes Augstskolas vadošo pētnieku Gati Krūmiņu “Par putru, kas pasaulē savārīta...”.

Nogaršot un iegādāties varēs arī īpašo putras maizi “Ances maize”, kas nu jau zināma ne tikai tuvākajā, bet arī tālākajā apkaimē. Uz dižkartupeļu konkursu aicinās Lēdurgas jaunieši, savukārt Margaritas Porietes vadībā notiks kartupeļu teātris.

Muižas parkā no plkst. 14.30 līdz 16.00 notiks sadancošanās ar folkloras kopu “Malis”, savukārt šajā pašā laikā sadziedāšanās un sadancošanās norisināsies arī “Puķudruvās” kopā ar folkloras grupu “Senleja” un tikšanās ar biedrības “Pīlādzītis” saimnieču stāstiem un pavārgrāmatām. Varēs apskatīt putras darbarīku – karošu parādi un dzirdēt interesantus stāstus par tiem.

No plkst. 16.30 līdz 17.45 “Puķudruvās” – saldajā ēdienā “Debesmanna” – Imanta Kalniņa dziesmas Līgas Priedes un Andreja Grimma interpretācijā.

Uz pasākumu aicina ņemt līdzi putras aizdaru maiņai! Tā var būt burciņa ar ievārījumu, ķausi (vīriešu ievārījums) vai sālītiem gurķiem, tās var būt arī grauzdētas sēkliņas, žāvēti augļi – tas, ar ko kopā putra ēd. Uz burciņas uzlīmē savu vārdu un aizdara recepti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.