Menu
 

Pastiprina kriminālatbildību par cilvēku nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem pastiprināta kriminālatbildība par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai. Grozījumi stāsies spēkā 20.oktobrī, vēsta Saeimas preses dienests.

Šādam noziedzīgam nodarījumam palielināta gan minimālā, gan maksimālā piemērojamā sankcija, proti, par to varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, probācijas uzraudzību vai naudas sodu. Ar likuma grozījumiem izslēgts brīvības atņemšanai alternatīvais sods – sabiedriskais darbs –, jo, kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, šāds soda veids ir nepietiekams, lai atturētu personas no šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanas.

Tāpat grozījumi paredz pastiprināt kriminālatbildību par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, ja tas tiks izdarīts pastiprinātas robežapsardzības režīma laikā vai ārkārtējās situācijas laikā, kas izsludināta valsts robežas neaizskaramības apdraudējuma dēļ. Par to varēs piemērot brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, Baltkrievijas organizētais hibrīduzbrukums pārpludina savas Eiropas Savienības kaimiņvalstis ar migrantu straumēm un mākslīgi rada migrācijas krīzi uz starpvalstu robežām. Lielais valsts robežu šķērsotgribētāju skaits rada vilinošus apstākļus arī tiem, kas vēlas organizēt vai īstenot nelegālo imigrantu pārvietošanu Eiropas Savienības iekšienē. Tas rada būtisku sabiedrības un valsts drošības apdraudējumu, tāpēc pret šiem pārkāpumiem ir jāvēršas ar maksimālu likuma bardzību, un kriminālsodiem ir jābūt tādiem, kas attur citas personas iesaistīties šādās noziedzīgās darbībās, pausts anotācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.