Logo
Drukāt šo lapu

Interjera dizaina ietekme uz cilvēka labsajūtu Apriņķis.lv

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Katra cilvēka mājoklis ir unikāls – tajā ir atspoguļota individuālā gaume un vēlmes. Tomēr svarīgi paturēt prātā, ka interjera dizainā izvēlētās krāsas, apgaismojums un dažādi elementi var ietekmēt mājinieku emocionālo stāvokli un kopējo labsajūtu. Lai katrs varētu sev mājās radīt patīkamu atmosfēru, “Jung” komanda ir apkopojusi faktorus, ko ņemt vērā, atsvaidzinot savas mājokļa telpas jaunajā rudens un ziemas sezonā.

Krāsu pasaule

Krāsas ir viens no galvenajiem interjera dizaina elementiem, kas var ietekmēt cilvēka emocionālo stāvokli. Tām piemīt spēja pārveidot telpu līdz nepazīšanai - nokrāsojot vienu un to pašu istabu atšķirīgās krāsās, tā izskatīsies pilnīgi citāda. Krāsas cilvēkos izraisa asociācijas ar notikumiem, situācijām, jūtām.

Izvēloties krāsas savām mājokļa telpām, pamatkrāsai vislabāk ir izvēlēties gaišus toņus.  Siltos toņus, piemēram, oranžos un dzeltenos, ieteicams izvēlēties telpām, kurās dienas gaisam iespīd mazāk vai neiespīd nemaz, jo tās izstaro siltumu un rada pozitīvas emocijas, tādēļ pat visdrūmāko telpu tās padarīs gaišu un mājīgu. Savukārt vēsie toņi (zilie, violetie, zaļie) telpā ienes svaiguma un brīvības sajūtu, tie nomierina un mazina sasprindzinājumu. Vēsie toņi lieliski iederēsies vannas istabā vai dzīvojamā istabā. Taču, lai telpās radītu harmonisku noskaņu, ieteicams kombinēt siltos un vēsos toņus. Tāpat nevajag baidīties no košiem akcentiem uz sienām vai dizaina elementos, ja vien ikdienā tie mājiniekiem nerada nepatīkamas emocijas.

Materiāli un tekstūras

Arī mājokļa interjerā izvēlētie materiāli veido kopējo māju un komforta sajūtu. Izmantotie materiāli un to tekstūras spēj veidot ainavu, kas parāda mājokļa raksturu un pastāsta daudz par tā iemītniekiem. Lai telpas mājoklī izveidotu par vietu, kur atpūsties no ikdienas steigas un atgūtu spēkus jaunam darba cēlienam, tajās ieteicams integrēt elementus, kas dabiski ir sastopami dabā. Iekļaujot interjerā vairāk dabas elementus, piemēram, dabīgus materiālus, tekstūras, faktūras un krāsas, kas rada asociācijas ar dabu, iespējams uzlabot emocionālo pašsajūtu. Tāpat bagātība faktūrās un toņos rada patīkamāku vidi, kurā iespējams piedzīvot dažādākas sajūtas un izbaudīt relaksējošu atmosfēru pēc garas dienas.

Gaismas spēle

Gaisma ne tikai izgaismo telpas, bet arī piešķir tām noskaņu, tādēļ mājoklī tās izvietojumu un daudzumu vajadzētu labi pārdomāt. Turklāt mūsdienu modernie risinājumi neaprobežojas ar izgaismošanu vien – tie piedāvā dažādus risinājumus, ar kuru palīdzību ir iespēja mainīt apgaismojuma intensitāti un toni. Svarīgi paturēt prātā, ka pareiza apgaismojuma izvēle var ietekmēt arī cilvēka garastāvokli. Piemēram, dabiska gaisma un labi izvēlēti gaismas avoti var uzlabot darba efektivitāti, uzlabot fokusu uz noteiktām lietām un radīt pozitīvas emocijas. Savukārt tumša vai nedaudz apgaismota telpa var radīt nomierinošu atmosfēru, kas palīdz relaksēties.

Telpās ir būtiski iekļaut vairākus interjera apgaismojuma veidus. Pirmkārt, vispārējo apgaismojumu. Par telpas vispārējo apgaismojumu rūpējas telpas centrālais gaismeklis, kas parasti novietots telpas griestu centrā. Vispārējai gaismai galvenais uzdevums ir nodrošināt identisku gaismas daudzumu, kādu to sniedz dabiskais saules apgaismojums. Otrkārt, svarīgi telpās ir iekļaut arī noskaņojuma apgaismojumu – vēlamās atmosfēras radīšanai.  Tāpat, lai telpās izceltu kādus noteiktus elementus vai pašas telpas padarītu pārdomātākas, var izvēlēties arī akcenta apgaismojumus. Piemēram, pie sienas piestiprināmus gaismekļus vai skaistas stāvlampas.

Telpas ar raksturu

Mājas ir mūsu miera osta. Mājas ir vieta, kur relaksēties pēc garas darba dienas, baudīt nesteidzīgu brīvdienu un pavadīt patīkamu laiku. Interjera dizainā var atspoguļot mājinieku personisko stilu un identitāti, tādējādi veicinot sajūtu, ka mājas patiesi ir vieta, kur būt pašam, atpūsties un relaksēties. Turklāt ir pierādījies, ka cilvēki, kuri dzīvo vai strādā telpās, kas atspoguļo viņu intereses un vērtības, viņi bieži jūtas laimīgāki un apmierinātāki. Pieliec pie sienas savu mīļāko gleznu, pieliec pie logiem krāsainus aizkarus, nokrāso sienas baltas, zilas vai sarkanas – veido savu miera oāzi tādu, kādu pats to vēlies redzēt.

Tāpat, lai telpās radītu patīkamu noskaņu un radītu tām savu raksturu, iekļauj interjerā dabas elementus un zaļumus. Augi un dabiskie materiāli uzlabo gaisa kvalitāti, rada sajūtu, ka telpa ir dzīva. Turklāt augi ir kā estētisks dizaina elements.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024