Menu
 

Aktrisi Aiju Dzērvi darbam iedvesmo ikmēneša rēķini Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

“Šis rudens man ir gana pilns ar darbiem: jau 16.oktobrī Kultūras centrā “Ulbrokas pērle” kopā ar saviem kolēģiem Mārci Maņjakovu, Gundaru Grasbergu, Imantu Stradu, Jāni Paukštello un Edgaru Pujātu atkal kāpšu uz skatuves, lai piedalītos mūsu ilggadējā kolēģa Andra Bērziņa 70 gadu jubilejas koncertā “Nāc uz manām trepēm spēlēties”,” stāsta dziedošā aktrise Aija Dzērve.

Koncertā skanēs dziesmas gan no filmām, gan izrādēm, kurās jubilārs un viņa viesi savulaik piedalījušies: “Svētvakars”, “Es šonakt sēdēšu uz jumta”, “Brauciet lēnāk pār tiltu, draugi”, “Un tūkstoškārt”, “Uz priekšu, Kurzeme, ar vēju”, Druē dziesmiņa no koncertfilmas “Skumjš stāsts par Keriju” un citi skaņdarbi.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Esmu rāpusies Norvēģijā kalnos, lidojusi ar gaisa balonu un peldējusi dažādās ūdenstilpēs pasaulē, tomēr šķiet, ka nu jau mūsu ikdienas dzīvi ar nemitīgo pielāgošanos jaunajam, kas ir tik pilna izaicinājumu un tik asām izjūtām, kad blakus kaimiņvalstī notiek karš, nespēj pārspēt nekas…

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Pēdējo reizi patiesu aizkustinājumu jutu, kinofestivālā “Baltijas pērle” skatoties filmu “Bonāra kailā mūza”. Filma pēkšņi trāpīja tik personiski, ka kārtējo reizi pārliecinājos par mākslas spēku un to, cik liela jauda ir kino uz lielā ekrāna.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Tīri prozaiski – ikmēneša rēķini. (Smejas.) Protams, arī tas, ka redzami darba augļi, kad kādam ir bijis vajadzīgs tas, ko dari. Domāju, ka daudzus no mums motivē kāda misijas apziņa vai vēlme pasaulē vairot labo.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Vasarās daudz peldu – tas vienmēr vairo vitalitāti un, manuprāt, ir labākais sporta veids.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Būtu jāatsakās no cukura lietošanas.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Lai kas notiktu, mēģinu nezaudēt pozitīvu skatu uz dzīvi – kā tajā dziesmiņā “Always look on the bright side of life”, jo dzīve ir vērtība.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem? 
Pēdējā grāmata, ko izlasīju, bija Sandras Kalnietes “Tev būs četri vīri”. To arī varu ieteikt. Tiešām apbrīnojami, ka politiķei ir vēl arī šāds talants – rakstīt prozu!

Kādu mūziku klausāties?
Kādreiz biju lielāka melomāne, tagad mūziku galvenokārt klausos, braucot ar mašīnu. Pēdējā laikā vairāk gribējies likt “Auļus”, Gunti Skrastiņu vai Diānu Krallu (Diana Krall). Periodiski kaut kas kļūst aktuāls un tad atkal mainās.

Jūsu spontānākais, nepraktiskākais pirkums?
Parasti tas ir kāds drēbes gabals, kas pēc tam tomēr nostāv nevilkts skapī, vai kaut kas no kosmētikas. Lielos pirkumos cenšos būt apdomīga. Vienreiz gan nopirku tvaika slotu, ko aiznesu atpakaļ, jo sapratu, ka grīdu uzkopt tas man galīgi nepalīdz un gaidītā atvieglojuma procesā nebija.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šad tad esmu domājusi, kā būtu dzīvot Francijā pirms 50–60 gadiem vai laikā, kad radās impresionisms un kino. Būt aktierim, domāju, labs laiks Latvijā bija tad, kad bija Rīgas kinostudija, teātrim bija daudz lielāka nozīme sabiedriskajā dzīvē, un tā laika filmas gribas skatīties aizvien. Bet arī tagad nav ne vainas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.