Menu
 

Banka: Iedzīvotājus satrauc maksājumi par apkuri Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Gandrīz pusi jeb 46% Latvijas iedzīvotāju līdz ar rudens sezonas sākšanos visvairāk satrauc maksājumi par siltumenerģiju. Salīdzinoši mazāku sabiedrības daļu uztrauc arī citi izdevumi, t.sk. par elektroenerģiju, degvielu, pārtiku un kredīta maksājumiem, liecina "Luminor" bankas veiktā iedzīvotāju aptauja*. Tās dati liecina, ka tikai 4% respondentu neuztrauc maksājumu veikšana.

Visbiežāk par apkures izdevumiem satraukumu pauž Rīgas un citu lielo pilsētu iedzīvotāji, kā arī Latgalē dzīvojošie, vismazāk satraucas iedzīvotāji Latvijas laukos. Lielākas bažas apkures maksājumu veikšana izraisa arī mājsaimniecībās, kurās ir tikai viens cilvēks, par aptaujas rezultātiem informē bankas pārstāvji.

"Rudens iestāšanās vienmēr ir saistīta ar lielākiem mājsaimniecības izdevumiem, jo sākas apkures sezona. Prognozes gan liecina, ka šoziem siltumenerģijas cenas būs mazākas nekā gadu iepriekš, tomēr arī šogad liela daļa sabiedrības to sagaida ar raizēm. Joprojām daudziem maksājumi par siltumenerģiju ir liels slogs. Pirms iepriekš paredzamiem izdevumu palielinājumiem, piemēram, apkures sezonas sākuma, vēlams pārskatīt savu mājsaimniecības budžetu. Tas palīdzēs saprast, vai plānoto ienākumu būs pietiekami, lai segtu visus paredzētos izdevumus, un vai nepieciešams atteikties no kāda pirkuma, vai laikus jāveido uzkrājums attiecīgajam periodam. Nereti uzkrājumu veikšana, lai ziemas periodā veiktu visus nepieciešamos maksājumus, jāsāk savlaicīgi, pat sākot no iepriekšējās apkures sezonas beigām.

Dati liecina, ka mazākas raizes maksājumi par siltumenerģiju izraisa iedzīvotājiem laukos, kuriem, iespējams, ir malkas apkure un labāka pieeja kurināmajam materiālam," saka "Luminor" biznesa attīstības vadītāja Jekaterina Ziniča.

Maksājumi par elektrību uztrauc seniorus

Saskaņā ar aptaujas datiem otrs biežāk minētais maksājums, par kuru iedzīvotāji ir norūpējušies, ir elektroenerģija. Tas sagādā satraukumu katram sestajam aptaujas respondentam (16%). Neskatoties uz to, ka septembrī elektrības cenas bija par 27% mazākas nekā pērn, bažas par šiem izdevumiem galvenokārt pauduši seniori virs 60 gadu vecumam un iedzīvotāji lauku reģionos.

Kā norāda bankas pārstāve, visticamāk, tas saistīts ar šī gada vasarā paaugstinātajiem elektroenerģijas sadales tarifiem, kas daudziem būtiski palielināja ikmēneša rēķinus.

Desmitdaļa iedzīvotāju norūpējušies par degvielu, pārtiku un kredītmaksājumiem

Desmitdaļu Latvijas iedzīvotāju satrauc izdevumi par pārtiku (9%), un tikpat daudzi pauduši bažas arī par maksājumiem par degvielu. Tie izteikti biežāk satrauc iedzīvotājus lauku reģionos, kamēr rīdziniekus - krietni mazāk, norāda bankas pārstāvji.

Savukārt par dažādiem kredītmaksājumiem, t.sk. auto līzingu, mājokļa aizdevumu, patēriņa kredītu u.c. kredītiem bažas pauž 8% aptaujāto, galvenokārt Pierīgā un Rīgā dzīvojošie. "Šogad pēc daudziem gadiem strauji pieauguši arī izdevumi par mājokļa kredītu vai arī auto līzingu, ko veicinājis Eiropas Centrālās bankas straujais likmju kāpums. Tā kā mājokļu tirgus galvaspilsētā un Pierīgā vienmēr ir bijis aktīvākais un cenas te ir augstākās Latvijā, aptauja rāda, ka šeit dzīvojošiem kredītmaksājumi sagādā vairāk raizes nekā pārējiem iedzīvotājiem. Vienlaikus šobrīd netiek novērotas negatīvas tendences, kas ir saistītas ar grūtībām norēķināties par uzņemtajām saistībām," komentē Jekaterina Ziniča.

"Luminor" bankas iedzīvotāju aptauja veikta 2023.gada oktobrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", aptaujājot 1010 respondentus Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.