Menu
 

Brīdina par notievēt gribētāju vidū lietotu diabēta zāļu viltojumu parādīšanos Eiropas valstīs

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir izplatījusi brīdinājumu, ka Eiropas Savienībā un Lielbritānijā ir konstatētas viltotas diabēta zāles, tādēļ arī Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija (LZVO) aicina iedzīvotājus medikamentus iegādāties tikai oficiālās un uzticamās aptiekās un interneta aptiekās, nekādā ziņā neizvēloties pirkt zāles nezināmās interneta vietnēs vai pēc sludinājumiem sociālajiem tīklos.

EZA ir apstiprinājusi, ka zāļu drošuma pārbaudes sistēma Vācijā, Austrijā un Lielbritānijā ir konstatējusi viltotu medikamentu "Ozempic". Zāles ir izņemtas no apgrozības un pacientus nav sasniegušas.

Pēc LZVO rīcībā esošās informācijas, Latvijā nav "Ozempic" medikamenta no šīs konkrētās sērijas, kurā konstatēts viltojums.

"Ozempic" ir recepšu zāles, ko lieto cukura diabēta ārstēšanai pieaugušajiem. Šis medikaments satur to pašu aktīvo vielu kā cits diabēta ārstēšanai paredzēts recepšu medikaments, ko mēdz lietot arī svara zaudēšanai. Augstā pieprasījuma dēļ Eiropā ir bijušas abu medikamentu piegādes problēmas, kas, visticamāk, bijis iemesls arī "Ozempic" viltošanai, lēš Eiropas valstu zāļu tirgus uzraugošās institūcijas.

Jau ilgāku laiku sociālajos tīklos vērojama gana liela aktivitāte personām, kuras vēlas bez īpašas fiziskās piepūles un diētām notievēt, izmantot cukura diabēta ārstēšanai paredzētas medikamentu injekcijas. Pieprasījums pēc šiem medikamentiem izveidojies pat tik liels, ka to tirgū trūkst, tostarp nepietiek arī pašiem diabēta pacientiem, kas radījis "pelēko tirgu" dažādās interneta vietnēs.

LZVO valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane aģentūrai LETA skaidroja, ka zāļu verifikācijas sistēma pārbauda visas recepšu zāles un vienu bezrecepšu medikamentu - omeprazolu. Tādēļ visas zāles, arī bezrecepšu un uztura bagātinātājus, iedzīvotāji aicināti iegādāties tikai legālās un uzticamās aptiekās vai e-aptiekās. Kategoriski vajadzētu izvairīties no nezināmas izcelsmes zāļu iegādes internetā.

Verifikācijas sistēmas pamats ir unikālais kods uz katra zāļu iepakojuma, ko izvieto ražotājs un kas ceļā pie patērētāja tiek vairākas reizes pārbaudīts (verificēts) tiešsaistes datu bāzēs. Piegādes ķēdes beigās, pārdodot vai izlietojot zāles pacientam, aptieka vai ārstniecības iestāde kodu no sistēmas dzēš. Tas nodrošina, ka šo pašu kodu nav iespējams izmantot viltotu zāļu iepludināšanai legālajā piegādes ķēdē. Gadījumā, ja pārbaudes laikā sistēma neatpazīst unikālo kodu, tiek ģenerēts trauksmes brīdinājums, ko izmeklē atbildīgās valsts institūcijas.

Eiropā zāļu verifikācijas tiešsaistē savieno 110 000 aptiekas, 6000 slimnīcu aptiekas, 2800 farmācijas uzņēmumus un 4000 vairumtirgotājus 29 Eiropas valstīs, lai nodrošinātu pacientiem visā Eiropā tikai drošas zāles. Latvijā verifikācijas sistēmai ir pieslēgušies un zāļu drošumu pārbauda gandrīz 1200 gala lietotāji.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.